Финландски генетици откриха мутация в гена 5-HT2B, която прави нейните

...
Финландски генетици откриха мутация в гена 5-HT2B, която прави нейните
Коментари Харесай

Мутация прави човека агресивен при пиене

Финландски генетици откриха разновидност в гена 5-HT2B, която прави нейните притежатели нападателни, когато употребят повечко алкохол. Тази разновидност се оказала много публикувана измежду жителите на Финландия, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Translational Psychiatry.

„ Получените от нас резултати от генетичния разбор също така демонстрират, че притежателите на тази разновидност се явяват по-импулсивни и в трезво положение, и че те по-често страдат от проблеми с дефицит на самоконтрол, маниакално-депресивен синдром и прочие афективни разстройства “, споделя Роопе Тиканен (Roope Tikkanen) от университета на Хелзинки.

Тиканен и сътрудниците му разкрили тази разновидност, до момента в който се опитвали да разкрият за какво доста хора, които се държат относително съответно в трезво положение, стартират да досаждат на другите, да се държат непристойно или да налитат на пердах.

Подобни епизоди на буйно държание съгласно учените са присъщи за едни и същи хора и те се демонстрират съвсем постоянно, което предиздвикало откривателите да се замислят няма ли генетични предпоставки в развиването на сходни черти на характера. За инспекция на своите съмнения генетиците се обърнали към данните, насъбрани при наблюдението на фамилиите на тихи и буйни алкохолици в предишните години.

Както се оказало, ДНК на финландците, които се държат буйно по време на пиянство, съдържа необикновена версия на гена 5-HT2B, срещаща се измежду към 2,2% от популацията на Финландия.

Въпросният сектор от ДНК дава отговор за събирането на така наречен серотонинови рецептори от вид 2В, които разрешават на невроните да реагират на молекулите серотонин – сигнално вещество, отговарящо за предаването на сигналите сред мозъчните кафези. Излишъкът на серотонин и неговото прекалено усвояване се асоциират с развиването на халюцинации и шизофрения, а неговият дефицит – с развиването на депресивен синдром и мигрена.

Очевидно необикновената версия на 5-HT2B, която се среща много постоянно измежду финландците, провокира нарушавания в предаването на серотонинови сигнали, което кара нейния собственик да прави недомислени и нападателни дейности по време на пиене.

Интересното е, че същата разновидност към този момент е привлякла вниманието на учените преди пет години, когато друга група генетици разкрили, че необикновената версия на 5-HT2B се явява причина някои поданици на Суоми фактически да са „ разгорещени “ и да имат извънредно емоционален темперамент.

В близко време Тиканен и сътрудниците му възнамеряват да проведат по-мащабни генетични наблюдения, при които да се опитат да потвърдят или опровергаят съществуването на сходна връзка сред буйното държание и пияното положение и разновидността в 5-HT2B. Ако това изобретение се удостовери, то финландските генетици ще се опитат да схванат по какъв начин могат да се борят с нея, а също да разработят редица рекомендации за практикуващите нарколози и чиновниците на обществените служби.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР