Финландската компания Nokia е изиграла ключова роля в обезпечаването на

...
Финландската компания Nokia е изиграла ключова роля в обезпечаването на
Коментари Харесай

Разследване: Nokia дала на Путин система за кибершпионаж |

Финландската компания Nokia е изиграла основна роля в обезпечаването на съветския кибершпионаж, като е построила система за прихващане на телефонни диалози и имейли.

Това сочи следствие на The New York Times.

" Този месец Nokia съобщи, че ще спре продажбите си в Русия и осъди нахлуването в Украйна. Но финландската компания не съумя да си спомни какво е оставила след себе си - хардуера и софтуера, които свързват най-мощния инструмент за цифрово наблюдаване на държавното управление с най-голямата телекомуникационна мрежа в страната ", написа реномираното издание.

Технологията се назовава " Системата за оперативно-издирвателна активност " (СОИД) и евентуално ще се употребява и сега, когато съветският президент Владимир Путин прекъсва и заглушава антивоенните гласове в Русия, написа вестникът.

Доставеното от Nokia съоръжение е било употребявано за следене на поддръжници на съветския опозиционен водач Алексей Навални.

Според документи на компанията, получени от The New York Times, Nokia е предоставяла съоръжение и услуги на най-големия съветски телекомуникационен оператор MTS в продължение на повече от пет години.

" Въпреки че Nokia не създава технологии за прихващане на връзки, в документите се разказва по какъв начин финландският производител е работил с съветски компании, свързани с страната, за обмисляне, усъвършенстване и премахване на неизправности при свързването на системата с мрежата на MTS. Основната разследваща работа на Русия, ФСБ, употребява СОИД, с цел да подслушва телефонни диалози, да прихваща имейли и текстови известия, както и да следи други интернет връзки ", се споделя още в публикацията.

Документи, обхващащи интервала 2008-2017 година, демонстрират в елементи, че Nokia е знаела какво включва съветската система за наблюдаване. Сътрудничеството с Москва е било от значително значение за бизнеса на Nokia в Русия. Там компанията се трансформира във водещ снабдител на съоръжение и услуги за разнообразни клиенти в региона на телекомуникациите, с цел да подкрепи действието на техните мрежи. Така компанията си е осигурила годишни доходи в размер на стотици милиони долари.

Андрей Солдатов, специалист по съветското разузнаване и цифрово наблюдаване, който по искане на The New York Times е прегледал документите на Nokia, с които изданието разполага, съобщи, че без присъединяване на компанията " би било невероятно да се сътвори такава система ".

Nokia, която не отхвърли достоверността на документите, съобщи, че се придържа към интернационалните стандарти, употребявани от доста снабдители на главно мрежово съоръжение, употребявано за наблюдаване.

" Nokia няма опция да следи, да получава достъп или да се намесва в каквито и да било законни благоприятни условия за прихващане на мрежите, които нашите клиенти имат и ръководят ", се споделя в изказването.

Компанията прикани държавните управления да дефинират по-ясни правила за експорт на технологии и съобщи, че " недвусмислено осъжда " нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР