Финландия вече публикува облагаемия доход на всеки гражданин — събитие,

...
Финландия вече публикува облагаемия доход на всеки гражданин — събитие,
Коментари Харесай

Трябва ли да знаете колко получават колегите ви?

Финландия към този момент разгласява облагаемия приход на всеки жител — събитие, което провокира годишна стихия в медиите. Но тези данни не дават цялостната картина, по тази причина в този момент лявото държавно управление на страната желае да усили прозрачността, написа в коментар за Bloomberg Териза Рафаел, колумнист в изданието.

Проектозаконодателството ще даде опция на чиновниците, които подозират дискриминация на база пол, да получат по-пълни данни, с цел да могат да конфронтират работодателя си. Ако законът бъде признат, финският опит ще бъде наблюдаван от близко от останалите страни. Но те би трябвало да внимават: постоянно законите, които целят да реализират съответен резултат, имат неподозирани последици.

Въпросът по какъв начин да се обезпечи равно възнаграждение за една и съща работа търси отговор в диспути, книги, университетски публикации и закони през последните години. Има два решения: тези, които изискват обществени разноски, и тези, които разчитат на прозрачността.

Първият вид включва систематични решения като по-висока минимална заплата (тъй като дамите диспропорционално заемат позиции с ниски заплати), както и платени болнични и майчинство и специфични текстове, засягащи развъждането на детето. Тъй като дамите носят и диспропорционално тежестта при развъждането на дете, сходна поддръжка основава по-равни общества.

Финландия към този момент е изпълнила тези точки и се подрежда на трета позиция измежду най-равните по сексуален симптом.

И въпреки всичко е измежду страните в Европейски Съюз, в които разликата в заплащането сред мъже и дами е най-голяма. Там дамите изкарват със 17 % по-малко от мъжете през 2020 година Това повдига и въпросът до какъв брой равното възнаграждение е значимо, когато приказваме за тъждество сред половете.

Вторият вид решение е да се отстрани секретността върху заплащането, тъй че чиновниците да знаят какъв брой получават сътрудниците им, с което да се борят против дискриминирането и да имат опция да договарят за по-висока заплата. Подобно нещо се случи в Sony Group, когато хакери източиха документи от компанията и провокира Шарлиз Терон да изиска равно на Крис Хемсуърт възнаграждение за кино лентата The Huntsman.

Норвегия — друга страна, която е високо в класацията за тъждество на половете — също разгласява данъчните заявления на всички и може да се похвали с една от най-малките разлики в заплащането сред мъже и дами в света.

През март Европейската комисия предложи инструкция, съгласно която фирмите с над 250 чиновници би трябвало обществено да регистрират разликата в заплащането сред мъже и дами и да подхващат ограничения, когато тя е над 5 % и не може да бъде обяснена с работата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР