Финландия тази седмица влезе под прожекторите на световните медии, след

...
Финландия тази седмица влезе под прожекторите на световните медии, след
Коментари Харесай

Как Финландия се сдоби с 34-годишна жена за премиер

Финландия тази седмица влезе под прожекторите на международните медии, откакто 34-годишната Сана Марин оглави държавното управление на скандинавската страна. По този метод тя стана най-младият министър председател в света, като по този начин задмина украинският си сътрудник Олексий Хончарук , който през август оглави кабинета на 35-годишна възраст.
 
Сана Марин

Чаровната Марин, която е социалдемократ, има нелесна задача, откакто би трябвало да управлява пъстро държавно управление, формирано от петпартийна коалиция. Освен това останалите ръководещи партии имат водачи дами. И всички като се изключи една са под 35 години.

Конституирането на новия кабинет пристигна след отдръпването на доверието на Центристката партия от някогашния министър-председател Анти Ринне. Младата финландка поема кормилото на властта на фона на обществено напрежение, откакто работен стачки стачки и митинги сковават страната.

Марин има ясна позиция в битката против климатичните промени и замърсяването на околната среда. Любопитно е, че тя е отгледана от две дами (майка ѝ и нейната партньорка) в по този начин нареченото " семейство на дъгата " ( " rainbow " family) - хипи придвижване на свободолюбиви хора, изповядващи хрумвания на пацифизъм , които вършат спорадични събори посред природата, без обаче да имат ясна подчиненост или изявен водач. Самата Марин окачествява възпитаването в сходен дух като " просвета на мълчанието " , което по нейните думи, е отключило в нея положение на тревога. Причината за това е обществената стигма и стандарти за сходни субкултурни модели, които са били непознати за тогавашното надалеч по-затворено и консервативно финландско общество.
               

Публикация, споделена от (@sannamarin) на Ное 17, 2019 в 3:27 PST

Бъдещият министър председател обаче преодолява социално-психологическите бариери и години по-късно ще се включи в политическия живот на страната, с цел да откри смисъла, да откри своето занятие, в което тя ще се усеща пълноценна. Изкачването ѝ по политическата стълба е удивително - едвам на 27 години към този момент тя оглавява общинския съвет на родния си град Хелзинки. А три години по-късно, през 2015 година, тя към този момент е народен представител във финландския парламент. Така стигаме до през днешния ден, в който Сана Марин оглавява страната. -->

Сана обаче не е изключение от правилото за млада жена, която да заема високите етажи на властта. Четири министерски поста се заемат от четири други представителки на нежния пол - Ли Андерсон , 32, от " Ляв алианс ", Мария Охисало , 34, от " Зелена лига ", 32-годишната Катри Кулмани от Центристката партия, и 55-годишната Анна-Мая Хенриксон от Шведската национална партия във Финландия.

Ли Андерсон

32-годишната Ли Андерсон, оглавяваща партията " Ляв алианс ", беше учебен министър в предходния кабинет. По-всяка възможност тя ще продължи да заема този пост и в екипа на Сана Марин, твърди " Ройтерс ".
               

Публикация, споделена от (@lindrssn) на Дек 6, 2019 в 2:29 PST

Андерсон е приключила компетентност " Социални науки ", а уебсайтът ѝ показва, че сега следва " Международно право " и специализира в региона на човешките права и бежанците.

Мария Охисало

Лидерът на партия " Зелена лига " беше назначена за министър на вътрешните работи през юни тази година и има възможност да продължи да работи в този сектор.
               

Публикация, споделена от (@mariaohisalo) на Дек 6, 2019 в 7:54 PST

 
Охисало от града на Сана Марин - Хелзинки . Тя е състезателен запалянко, като е приключила спортна гимназия през 2004 година Продължава образованието си по-късно в региона на обществените науки, а по-късно записва и докторантура в социологията.

Катри Кулмани

32-годишната Кулмани е водач на Центристката партия на Финландия. Тя беше в началото стопански министър в предходния кабинет, а през септември стана и вицепремиер.
               

Публикация, споделена от (@katrikulmuni) на Сеп 19, 2019 в 5:51 PDT

Подобно на колежките си, тя също има обучение в обществените науки. Завършила е Лапландския университет и е неизменим народен представител още от 2015 година Източници на " Ройтерс " настояват, че тя ще замести Мика Линтила на поста финансов министър.

Анна-Мая Хенриксон

Юристът Анна-Мая Хенриксон е в политиката от 1996 година Член е на Шведската национална партия, а през юни 2016 година е определена и за неин водач - първият от женски пол за структурата. Депутат е още от 2007 година Тя е министър на правораздаването от юни 2011 година
 
 Сана Марин БГНЕС

Анна също е състезателен запалянко - обожава футбол и хокей.

Всичко това е нагледното доказателство за какво тази скандинавска страна постоянно е измежду първенците в класацията за тъждество сред половете, както и равнопоставеност в представителността им на управителни позиции. Първата им жена министър председател е определена още през 2003 година, а настоящата настройка на Народното събрание им се състои от 47% дами.
               

Публикация, споделена от (@katrikulmuni) на Дек 10, 2019 в 7:15 PST

В обществените мрежи, а и въобще в общественото пространство у нас, последните политически процеси във Финландия вършат усещане, без значение от това, че обществото ни има по-консервативни убеждения и просвета . Вероятно тъй като това демонстрира зрелостта на една нация, че е подготвена да даде ръководството, като се довери на млади и прогресивни хора.  

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР