Финландия ще сложи край на универсалния базов доход през 2019

...
Финландия ще сложи край на универсалния базов доход през 2019
Коментари Харесай

Финландия спира да дава по €560 безусловно на гражданите си

Финландия ще постави завършек на универсалния базов приход през 2019 година, а законодателите в страната се движат безшумно към различен метод за благополучие.

Програмата, съгласно която до 2000 поданици на скандинавската страна получават по 560 евро без условия, беше оповестена за революционна при стартирането си.

Участниците от 25 до 58-годишна възраст бяха определени на инцидентен принцип от финландската работа за обществена сигурност Kela. Това, което ги обединяваше, беше, че всички бяха безработни.

Първоначалната концепция беше програмата да бъде разширена тази година, тъй че да включва както работещи, както и неработещи, само че вместо това месечните заплащания към тези лица ще приключат през 2019 година

Универсалният базов приход беше препоръчан като решение на безработицата във Финландия, която доближи 17-годишен връх от 10% през 2015 година Плащанията бяха предопределени да подкрепят жителите, като ги предизвикват да си намират работа, защото другите обществени помощи не се ползват към хората, откакто са наети.

Но през декември финландският парламент одобри законопроект, който изисква търсещите работа да работят най-малко 18 часа в продължение на 3 месеца, като компенсацията за безработица зависи от намирането на някаква работа.

" Точно в този момент държавното управление прави промени, които в допълнение отдалечават системата от главния приход ", сподели откривателят на Kela Миска Симанайнен пред шведския вестник Svenska Dagbladet.

Макар 70% от финландците да поддържат концепцията за базовия приход, броят им понижава до 35%, когато научат, че така и така високите налози върху приходите им ще би трябвало да се усилят, с цел да покрият разноските по програмата.

Много от участниците в програмата са се успокоили след началото на заплащанията, само че поради късата й дълготрайност пречи на окончателните изводи за резултата й. Социалната работа обаче ще продължи да ги следи, с цел да дефинира дълготрайните резултати на програмата.

Идеята за повсеместен главен приход има и мощни поддръжници измежду международните милиардери като Марк Зукърбърг, Ричард Брансън и Илън Мъск.

Инвеститорът в рисков капитал Сам Алтман дава на 50 семейства в Оукланд до 1500 $ месечно в опит с сходна идея. Той се надява да изследва резултатите, до момента в който законодателите и бизнесмените се сблъскват с проблеми като възходящото неравноправие в приходите и възходящата загуба на работни места поради автоматизацията.

Други американски и канадски градове също взеха решение да приложат опита с базовия приход. Наскоро немската столица Берлин заяви, че също обмисля сходна самодейност. Холандия също имаше такива планове.

Засега обаче финландците ще приключат пилотния план с базовия приход и ще се съсредоточат върху повсеместен кредитен развой, съгласно финансовия министър на страната Петери Орпо. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР