Финландия ще разположи ключова база на НАТО на по-малко от

...
Финландия ще разположи ключова база на НАТО на по-малко от
Коментари Харесай

Финландия разполага база на НАТО близо до руската граница

Финландия ще разположи основна база на НАТО на по-малко от 200 км от границата си с Русия, „ изпращайки обръщение “ на източната си съседка, заяви Министерството на защитата.

Финландия стана членка на НАТО през предходната година, като се отхвърли от десетилетията на боен неутралитет след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Министърът на защитата Анти Хаканен съобщи, че новият щаб на Северноевропейското сухопътно командно звено на НАТО ще бъде в Микели, един от най-близките градове до 1340-километровата граница на Финландия с Русия.

„ Финландия изпраща обръщение към Русия, че сме пълновръстен член на НАТО и че НАТО има доста мощна роля и в защитата на Финландия “, съобщи Хаканен, представен от Агенция Франс Прес.

Командването на финландските отбранителни сили към този момент е ситуирано на мястото на бъдещата база.

„ Със съчетаването на местата реализираме допустимо най-хубавата синергия сред националния защитителен мениджмънт и отбранителния мениджмънт на НАТО “, сподели той.

Командването на сухопътния съставен елемент на военния алианс ще работи под командването на НАТО в Норфолк в Съединени американски щати, което следи атлантическия и арктическия район.

В щаба ще работят няколко десетки души от разнообразни страни от НАТО.

През юни министрите на защитата на Алианса дадоха зелена светлина на Финландия да бъде хазаин на Многокорпусното сухопътно компонентно командване, както и на Предните сухопътни сили (Forward Land Forces - FLF).

Подробности за FLF - ротационните многонационални сухопътни сили на НАТО, основани в няколко страни на източния фронт на НАТО - ще бъдат оповестени на по-късен стадий. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР