Финландия ще подпише споразумение за сътрудничество в областта на отбраната

...
Финландия ще подпише споразумение за сътрудничество в областта на отбраната
Коментари Харесай

Финландия ще съхранява американско военно оборудване, но без ядрени оръжия

Финландия ще подпише съглашение за съдействие в региона на защитата със Съединените щати , оповестява " Ройтерс ".

Сделката ще обезпечи американски бойци и военни материали в помощ на защитата на скандинавската страна.

По-рано тази година в отговор на съветската инвазия в Украйна през 2022 година

Споразумението със Съединени американски щати има за цел да разреши бърз боен достъп и помощ на скандинавската страна при положение на спор.

" Фактът, че няма да има потребност от договаряне за всичко поотделно, прави организирането на интервенции в спокойно време по-лесно, само че на първо място това може да бъде от основно значение по време на рецесия ", съобщи финландският външен министър Елина Валтонен.
 НАТО разполага войски във Финландия единствено със единодушието ѝ
НАТО разполага войски във Финландия единствено със единодушието ѝ

Столтенберг даде обещание желязна гаранция за сигурност на страната

В съглашението са посочени 15 уреди и зони във Финландия, до които американската войска ще има безконтролен достъп и където ще има право да съхранява военно съоръжение и муниции.

Съседна, само че беше оставена да чака заради опозиция от страна на членките на военния съюз Турция и Унгария, подписа сходно съглашение със Съединени американски щати предходната седмица. То дава достъп на Вашингтон до 17 зони, в това число четири военновъздушни бази, едно пристанище и пет военни лагера.

Норвегия - също член на НАТО, е предоставила на американската войска достъп до четири зони на своя територия, според нейното Споразумение за съдействие в защитата.
 Финландия усилва бюджета си за защита
Финландия усилва бюджета си за защита

На фона на съветската експанзия в Украйна

Финландия няма да разреши предпазване или превоз на нуклеарни и биологични оръжия или противопехотни мини на своя територия, в сходство с интернационалните контракти за неразпространение на нуклеарни оръжия, с които се е заела по-рано.

Армията на Съединени американски щати може да има непрекъснато наличие и постоянни учения във Финландия, само че няма проекти за непрекъснати бази, разясниха публични лица.

Споразумението ще бъде подписано във Вашингтон в понеделник , 18 декември, преди формалното одобрение от законодателите в двете страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР