Финландия обяви, че е приключила първото си учение на НАТО

...
Финландия обяви, че е приключила първото си учение на НАТО
Коментари Харесай

Финландия проведе първото си учение като членка на НАТО

Финландия разгласи, че е завършила първото си обучение на НАТО като член на алианса, до момента в който немски и португалски кораби алегорично акостираха в Хелзинки, съобщи организация „ Франс прес “.

Германският транспортен съд FGS Mecklenburg-Vorpommern и португалската фрегата NRP Bartolomeu Dias ще останат на котва в Хелзинки до неделя, оповестиха от финландските военноморски сили.

Преди да дебаркират в Хелзинки, корабите взеха присъединяване в обучение, проведено от Финландския крайбрежен флот във Финския залив, дружно с три финландски кораба.

Военноморските сили обявиха, че това е " първият път ", в който Финландия и крайбрежният флот организират обучение след присъединението си към НАТО.

Приключвайки десетилетната политика на „ военно необвързване “, скандинавската страна стана 31-ият член на НАТО на 4 април.

Финландия и прилежаща Швеция оповестиха кандидатурите си за присъединение към НАТО през май 2022 година, след нахлуването на Русия в Украйна.

Унгария и Турция са последните две членки на НАТО, които към момента би трябвало да ратифицират участието на Швеция.

Влизането на Финландия удвои границата сред страните от НАТО и Русия, защото Хелзинки и Москва имат обща граница от 1340 км.

Бившият Съветски съюз нахлува във Финландия по време на Втората международна война и даже през днешния ден скандинавската страна с население от 5,5 милиона души поддържа наложителна военна работа, която разрешава на Хелзинки да активизира стотици хиляди резервисти при положение на война.

Преди формалното си участие Финландия постоянно взе участие в учения на НАТО през последните години като член на самодейността " Партньорство за мир " на алианса. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР