Финландия, която има 1300 км граница с Русия, взе историческо

...
Финландия, която има 1300 км граница с Русия, взе историческо
Коментари Харесай

Финландия взе историческо решение: иска да влезе в НАТО


Финландия, която има 1300 км граница с Русия, взе историческо решение след нападението против Украйна - да се причисли към НАТО. Вероятно е Швеция да я последва.

Финландският президент Саули Нийнистьо и министър-председателката Сана Марин афишират решението

В взаимна декларация финландският президент Саули Нийнистьо и министър-председателката Сана Марин обявиха, че Финландия желае да се причисли към НАТО. " Финландия ще подаде поръчка за участие в НАТО без закъснение ", се споделя в известието. Двамата политически водачи споделят мнението си, че участието в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия, а и тя в качеството си на членка ще укрепи отбранителния съюз.
Редакцията предлага
Дебатът за участието на Финландия в Алианса се разгоря след нападението на Русия против Украйна, в същото време - поради 1300-километровата граница сред Русия и Финландия.

Засега публична поръчка за участие не е импортирана - належащо е утвърждението на Социалдемократичската партия на Марин, а и в Народното събрание към момента се водят полемики. Но поръчката би могла да бъде импортирана още при започване на идната седмица.

Швеция върви в същата посока

Паралелно се чака и мнението на Швеция във връзка с кандидатурата за участие в НАТО - Социалдемократическата партия на министър-председателката Магдалена Андершон ще се произнесе в неделя, в понеделник тематиката ще бъде прегледана в Народното събрание. Предположенията са, че Швеция и Финландия ще подадат кандидатурите си за НАТО съвсем по едно и също време или с разлика от единствено няколко дни.

Редица членки на Алианса като Германия, Франция, Англия, Полша и Съединени американски щати към този момент увериха, че. И двете страни разполагат с съвременни и способени въоръжени сили, които извършват натовските стандарти, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Очаква се решението за отваряне на вратите на НАТО за Финландия и Швеция да бъде взето на срещата на върха на организацията през юни в Мадрид.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР