Финландия бе обявена за страната с най-щастливо население за шеста

...
Финландия бе обявена за страната с най-щастливо население за шеста
Коментари Харесай

България е на 77-о място в световна класация за щастието, най-щастливи са финландците

Финландия бе оповестена за страната с най-щастливо население за шеста поредна година от Световния отчет за щастието, оповестен през днешния ден, съобщи ДПА. България е на 77-о място в класацията, сочат данните от отчета. След щастливите финландци се подреждат жителите на Дания, Исландия, Израел, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия.

Промени в челната тройка по отношение на предходната година няма. Израел обаче се изкачва стремглаво от 9-та позиция предходната година до четвърта, където измества Швейцария, която тази година слиза надолу до 8-о място.

Австрия и Австралия са надлежно на 11-а и 12-а позиция (запазват ги от предходната година), до момента в който Германия е на 16-о място, което е с две позиции по-надолу в класацията по отношение на предходната година.

Канада, Ирландия и Съединени американски щати са надлежно на 13-о, 14-то и 15-то място. Русия е на 70-о място, 10 места напред спрямо предходната година.

Разкъсаните от войни Афганистан и Ливан остават двете най-нещастни страни в изследването.

България е на 77-о място в тазгодишния отчет, което е с осем позиции по-високо в класацията спрямо предходната година и с единадесет спрямо отчета отпреди две години. Тази година България е в тясното обграждане на Еквадор, Перу и Филипините, заемащи надлежно 74-то, 75-о и 76-о място преди нас. Трите страни директно след нас в класацията са Непал, Армения и Таджикистан.

От прилежащите страни Румъния е на 24-о място, Сърбия е на 45-о, Гърция – на 58-о, Република Северна Македония – на 87-о, Турция – на 106-о.

Оценката на щастието на хората е останала " удивително устойчива “ макар пандемията от новия ковид, като международните междинни стойности, регистрирани в интервала от 2020 година до 2022 година са толкоз високи, колкото са били в годините преди пандемията от 2017 - 2019 година, означават откривателите. 

Това е единадесето издание на отчета, подготвян от Мрежата на Организация на обединените нации за решения за стабилно развиване въз основа на систематизирания от световни изследвания измежду популацията на близо 150 страни. Той се сформира годишно от учени в Съединени американски щати въз основа на данни от изследвания на института " Галъп ".

Докладът съдържа публикации и класиране на националното благополучие въз основата на оценките на респонденти за личния им живот. От интервюираните се желае да помислят за степента на тяхната задоволеност, като най-хубавият вероятен живот за тях е 10, а най-лошият вероятен живот е 0. Класацията е от национално представителни извадки, които отчетът свързва също и с разнообразни витални фактори. Съставителите споделят, че в тазгодишния отчет си задават следните 5 значими въпроса - какъв е консенсусният мироглед за измерването на националното благополучие и какво държание изисква то от хората и институциите; по какъв начин доверието и доброжелателността избавиха човешки животи и поддържаха щастието през последните три години на КОВИД-19 и други кризи; какво съставлява успеваемостта на страната и по какъв начин тя въздейства върху човешкото щастие; по какъв начин алтруистичното държание на хората се отразява на личното им благополучие, на това на получателя и на общото благополучие на обществото; до каква степен данните от обществените медии ни разрешават да измерим преобладаващите равнища на благополучие и страдалчество? 

Първият международен отчет за щастието е оповестен на 1 април 2012 година Точно 10 години изминаха от приемането на Резолюция 66/281 на Общото заседание на Организация на обединените нации, с която 20 март се афишира за Международен ден на щастието.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР