Фината моторика е много важна за цялостното развитие на детето.

...
Фината моторика е много важна за цялостното развитие на детето.
Коментари Харесай

Фина моторика - защо е толкова важна в развитието на малкото дете?

Фината моторика е доста значима за цялостното развиване на детето. Колкото по-добре развита е тя у децата, толкоз по-уверени са те и толкоз повече неща могат да правят независимо.

Колкото по-добре развита е фината моторика, толкоз по-самостоятелни са децата. Зад това, за мнозина засукано фразеология, се крият умения като независимо обличане и хранене, писане, оцветяване,. Колкото по-развити са тези умения, толкоз повече убеденост ще демонстрират децата в това да правят избрани действия.

Доказано е, че има връзка сред и вярното говорене, както и способността за писане, а след това и четене.
Защо фината моторика е толкоз значима?
 
1. Дава самостоятелност
Независимостта е основна за всекидневието. За едно малко дете тя може да значи нещо дребно, като способността единствено да се облече или нахрани; единствено да си измие ръцете или зъбите. Това е единствено началото, върху което се надгражда. За да им помогнете да се развиват в тази тенденция, ги насърчавайте. В началото ще би трябвало да се примирите с наобратно обути чорапи и назад поставено потниче. Ако това не ви тормози, бъдете търпеливи и не поправяйте детето, с цел да не го научите, че ще вършите това вместо него и че не се оправя.

 
2. Подобрява координацията сред ръцете и очите
Това също е умеене, чиито основи се слагат в ранните години, само че се употребяват цялостен живот. Колкото повече такива занимания има детето, толкоз по-развита е тази връзка.

 
3. Помага за независимо хранене
Самостоятелното хранене е умеене от фината моторика, чиито основи е добре да започнете да поставяте преди мъникът да навърши годинка. Колкото повече самостоятелност давате на бебето, толкоз по-добре. Да, ще се цапа, надали ще се наяжда пълноценно и несъмнено ще изплеска на всички места, само че това ще му помогне да сътвори връзка с храната. Единственото, което се изисква от вас е да му давате вярната храна, поднесена на подобаващи по мярка хапки. Не единствено поднасянето на храна до устата, само че и самите придвижвания на устните и езика също са част от фината моторика. Развитието на тези дребни мускули в действителност е основно за проговарянето. 

Проучвания са разкрили връзка сред проблемите с храненето и говоренето.

 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР