Финансовото състояние на Столичната община бе обсъдена днес на среща

...
Финансовото състояние на Столичната община бе обсъдена днес на среща
Коментари Харесай

Фандъкова натрупала над 1 милиард лева дълг

Финансовото положение на Столичната община бе разисквана през днешния ден на среща сред кмета на София Васил Терзиев и министъра на финансите Асен Василев. Бяха изнесени данни за степента на асимилиране на средствата, които страната отпуска целево на общината в областта на образованието и на опазването на здравето, както и за финансовото положение на " Топлофикация-София ". Това оповестиха от Министерството на финансите.

По техни данни към 30 септември Столичната община регистрира налични неусвоени средства по сметки по функционалност " Образование " в размер на 104,8 млн. лева, от които 92,2 млн. за настоящи разноски и 12,6 млн. за финансови вложения. По функционалност " Здравеопазване " неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лева, от които 9,2 млн.лева за настоящи разноски и 1,5 млн. лева за финансови.

В същото време общината има поети задължения за разноски в размер на 1,3 милиарда лева Финансовият министър и кметът на София се съгласиха, че е нужен разбор на финансовото положение и на осъществяването на настоящите планове на общината.

Общинската компания " Топлофикация София " е натрупала над 1 милиарда лева задължения към Българския енергиен холдинг (БЕХ) за доставка на газ. На срещата беше разисквана нуждата от финансово излекуване, преструктуриране на сдружението и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности.

Обсъдено беше и положението на столичния автотранспорт. Асен Василев уточни, че прекосяването към електрически рейсове би понижило доста разноските за ремонт и поддръжка на автопарка.

По отношение на развиването на метрото са обезпечени средства по Националния проект за възобновяване и резистентност, по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " и от националния бюджет. Отделно в държавния бюджет за 2024 година ще бъде планувана дотация за градския превоз в София в размер на 89 млн.лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР