Финансовото състояние на дружеството Градски транспорт“ и ОП Транспорт и

...
Финансовото състояние на дружеството Градски транспорт“ и ОП Транспорт и
Коментари Харесай

Решават дали да има нощен градски транспорт във Варна през лятото

Финансовото положение на сдружението „ Градски превоз “ и Оперативна програма „ Транспорт и автоматизирана система за контролиране на уличното придвижване “ /ТАСРУД/ беше във фокуса на днешното взаимно съвещание на комисиите по превоз и финанси и бюджет към Общински съвет – Варна.

Заседанието, което продължи близо два часа и половина, беше свикано особено за разискване на този въпрос преди идната сесия на местния  в четвъртък – 30 май 2024 година

В дневния ѝ ред са включени точки, чието вероятно приемане ще има финансово отражение върху общинския транспортьор и върху сдружението, което събира постъпленията от продажбата на билети и карти за пътешестване в публичния превоз.

На постоянното си съвещание съветниците ще решат дали  това лято да има нощен градски превоз, както и дали от 1 януари 2025 година всички учащи, пенсионери и хора с увреждания да се возят гратис във варненските рейсове и тролейбуси.

Според разбор, изработен от общинската администрация, отрицателният финансов резултат от въвеждането на тези ограничения ще бъде в размер на към 7 млн. лв.. Приходите от продажбата на транспортни документи за тези групи хора през 2023 година са в размер на 4,3 млн. лв.. Допълнителни 2,75 млн. лв. ще костват разноските за личен състав на „ Градски превоз “. В Икономическата рамка са заложени 29,3 млн. лв., само че вследствие на дефицита на водачи, генерирания ексклузивен труд и потреблението на остарели отпуски разноските ще са в размер на към 32,014 млн. лв., сочат още данните.

В рамките на полемиката бяха сложени много въпроси от страна на общинските съветници, в това число за какво тези средства не са били заложени в Икономическата рамка, която беше призната преди два месеца.

Членовете на двете комисии са единомислещи, че са нужни ограничения за финансовото излекуване на общинския транспортьор. Един от разновидностите, който беше препоръчан в границите на съвещанието, е да се изиска помощ от страната под формата на дотация, с която да се покрият част от отговорностите на „ Градски превоз “. Друга опция е да се изтегли заем, като все още са отправени запитвания към четири банкови институции. Трети вид е приемане на финансиране по европейски планове и стратегии.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР