Финансовото министерство ще си подбира журналистите, които да го отразяват.

...
Финансовото министерство ще си подбира журналистите, които да го отразяват.
Коментари Харесай

Асен Василев щял да си подбира журналистите, които да го отразяват

Финансовото министерство ще си сортира публицистите, които да го отразяват. Това се случва с нови условия за акредитация, изпратени до избрани медии (Tribune.bg и Financial Tribune не са измежду подканените да се акредитират).

По заповед на Асен Василев се вкарва категорично условие документи за акредитация да подават единствено отраслови публицисти, които отразяват постоянно финансови и стопански тематики.

Новите условия били за „ осъществяване на информационната политика на МФ “, само че на процедура лишават редакциите от опцията да избират по какъв начин да разпределят екипите си по време на събития. Не е ясно какво се случва в случай че упълномощените тв кореспонденти да вземем за пример са в отпуск или болничен в съответния ден.

Медиите би трябвало да изпратят в МФ данни за компанията, седалище и адрес на ръководство, обединен идентификационен код, адрес за преписка, телефон, електронен адрес, трите имена на журналиста, длъжността, която заема, „ уверения и доказателства “, че работи в региона на финансите и стопанската система, както и доказателство, че медията има финансова и/или икономическа графа.

Мистерия е какво би трябвало да съставляват „ уверенията “ желани от подопечните на Василев. На процедура обаче той трансформира министерството си в най-сложното за акредитиране у нас. По-лесно се влиза в Народно събрание, Министерски съвет и Президентството, както и Министерството на защитата.

Решението стана обект на рецензии от голям брой публицисти в обществените мрежи.

Илия Вълков: „ Меката цензура е разбиране, обвързвано с въвеждане на ограничавания за достъп на публицисти до обществени събития и информация. Системен, добре премислен отвод на политици и представители на институции да гостуват и да дават отговор на въпросите на сериозни медии. Това да се отвинтят микрофоните на идна конференция или да пратите публицистите в мазето на Народното събрание, с цел да нямат достъп до депутатите, не е по-различно от това да правиш описи с „ упълномощени “ публицисти като изискваш неуместни критерии. Последното правеше пресцентърът на Иван Гешев. Същото го продължава финансовото министерство. Ето какви условия има за акредитация - наподобява на данъчна проверка. Не се прави по този начин! “

Стефан Ташев: „ Това си е директна покана да те подпука Национална агенция за приходите. Доживяхме и това. Утре ще желаят и данъчна декларация “.

Добромир Видев: „ Странно. А в случай че аз би трябвало да отида в МФ вместо сътрудника? Реват си никой да не ги отразява “.

Миролюба Бенатова: „ доказателство, че се занимава с финанси “. А в случай че желае да се занимава и в този момент стартира? А в случай че замества? А в случай че тематиката му съдържа въпрос, който може да бъде заложен там, заради липса на отговори по други канали. (имах подобен опит с някогашен министър на опазването на здравето, който съумях да запитвам нещо значимо за мой материал единствено на брифинг в Министерски съвет, защото получавах безмълвен отвод два месеца).

Добромир Банев: „ Как са пропуснали уверение за платени налози и здравно, че журналистът е психологично здрав, не знам... “

Генка Шикерова: „ Министерство на финансите продължава да се раздава в рестриктивните мерки за публицисти. Ето част от условията за акредитация: „ трите имена на журналиста; длъжността, която той заема в медията; увещание и доказателства, че журналистът работи в региона на финансите и стопанската система, както и че медията има финансова и/или икономическа графа “.

Иван Бедров: „ Комисия по приемане на доказателствата има ли? “

Полина Паунова: „ А оценките по математика в учебно заведение? “

Стефан Гамизов: „ Асен Василев е министър, който има най-вече да крие от най-малко 1944 година насам, само че когато осъзнаете всичко, тъй като към хора като мен е насадено голямо черно пиарско съмнение, ще е доста късно. То към този момент е доста късно… “

Мирослав Иванов: „ Сертификат: „ Коректен публицист в региона на стопанската система и финансите “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР