Финансовото министерство публикува предложение за т.нар. удължителен закон. С него

...
Финансовото министерство публикува предложение за т.нар. удължителен закон. С него
Коментари Харесай

Финансовото министерство публикува предложение за удължителен закон за бюджета

Финансовото министерство разгласява предложение за така наречен удължителен закон. С него се ползват разпореждания от бюджетите на държавното публично обезпечаване и Здравната каса, както и на държавния бюджет тази година, до приемането на нова финансова рамка.

В претекстовете на законопроекта, се показва, че в сходство със законовите условия Министерството на финансите е създало разновидности за бюджетните закони следващата година. Тъй като това се случва в изискванията на длъжностен кабинет обаче, в тях не могат да залегнат промени в съществени политики.

Това значи, че се резервират актуалните параметри – да вземем за пример, минимална работна заплата от 710 лв., най-малък и оптимален застрахователен предел и други.

Ако не се създадат промени обаче, дефицитът би достигнал до 6,6 на 100, което е " недопустимо ".

Ето за какво от министерството виждат като най-хубав вид запазването на параметрите до съставянето на постоянен кабинет, който има опция да ползва политики.

" При неналичието на признат до началото на бюджетната година държавен бюджет, нормата на Закона за обществените финанси урежда главните въпроси, свързани със събирането на приходите, осъществяването на разноските, даването на прехвърляния и поемането на държавен дълг ", разясняват от Министерството на финансите.

Практически това значи, че през януари ще се употребява 1/12 от бюджета предходната година.

Въпреки че това затруднява работата, най-много поради инфлацията, мнозина са на мнение, че това е най-хубавият вид, разясняват специалисти. В противоположен случай в условия на нестабилна политическа конюнктура има риск от популистки текстове, които да влошат положението на фиска.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР