Финансовият министър Владислав Горанов заяви още преди десетина дни, че

...
Финансовият министър Владислав Горанов заяви още преди десетина дни, че
Коментари Харесай

Горанов предлага нова по-ниска такса за лотарии и спортни залагания

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи още преди десетина дни, че ще предложи комисията по хазарта да стане едноличен орган, с цел да не се размива отговорността.

© Надежда Чипева Хазартните оператори, които провеждат офлайн
лотария с триене на билетчета, тото, лото и залагания върху спортни събития, да дължат държавна такса в размер на 25% върху разликата сред цената на направените залози и изплатените облаги. Такава смяна в облагането на бранша предлага Министерството на финансите с оповестения за разискване план на Закон за Националната организация по хазарта.

В момента за този тип игри се дължи 15% върху приходите от
залози, т.е. облагаемата база е по-широка. Ако приемем, че приблизително към 60% от получените суми от играчите се връщат назад под формата на облаги, то действително тежестта за фирмите понижава и ще е равносилна на към 10% от приходите. Горе долу подобен % действително плащаше " Национална лотария " посредством противоречивото потребление на различната по-ниска такса. При неналичието на прецизен надзор, хазартните компании могат да си усъвършенстват облагаемата основа, като през вчерашния ден АДФИ установи пропуснати изгоди за 210 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вероятно по тази причина се слага условие за всяка игра да има утвърдена от изпълнителния шеф на регулатора централна компютърна система, в това число система за онлайн подаване на информация за образуването и разпределението на облагите. " Централната компютърна система би трябвало да обезпечава подаването на информация към сървър на организацията, като наложително обезпечава онлайн регистрация на всяка транзакция в системата на организацията ", се показва в плана.

В текстовете се прецизира категорично, че 20% върху цената на получените такси и комисиони ще се дължи единствено за игри, при които участниците играят един против различен, а уредникът на
хазартни игри единствено провежда провеждането им. Такъв образец са покер шампионатите онлайн, които се провеждат в казината.

Комисията става организация

С плана се предлага друга форма и организацията на хазартния регулатор. Сега съществуващата Държавната комисия по
хазарта ще бъде трансформирана в Национална организация по хазарта, която се ръководи от изпълнителен шеф и един негов заместител. В момента всички решения на регулатора се гласоподават от колегиален орган на ръководство, в който членува шефа на регулатора, както и по един представител на Национална агенция за приходите, ДАНС, министъра на стопанската система и министъра на парвосъдието.

От ведомството на Горанов стимулират смяната с " нужда от действеност с оглед динамичността на хазартния бранш ". Освен това съгласно тях по този начин " ще се обезпечи експедитивност в разрастващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността ".

Изпълнителният шеф на новия регулатор ще се избира от финансовия министър, както до момента и ще е на негово директно послушание. Той пък ще има право да си предложи заместител.

С плана се предлага да има и по-добро взаимоотношение сред хазартния регулатор и Национална агенция за приходите за обмяна на информация за данъчни и други обществени отговорности.

По-високи такси за виновен
хазарт

Друга смяна, която ще е спомагателен разход за бизнеса, е повишаване на годишните им вноски за обществено отговорно държание. По закон те отиват към Министерството за младежта и спорта, като то е длъжно да ги употребява за " финансиране на утвърдени планове за юношески действия ". Досега те се събират от всеки уредник на
хазартни игри като закрепена сума - 50 хиляди лева за онлайн залагания, 10 хиляди лева за игрално казино и 5 хиляди лева за всички останали типове игри.

Сега се планува тези такси да се събират за всеки обособен лиценз. " В сегашния миг, без значение какъв брой издадени лиценза има даден уредник, то той дължи и респективно заплаща същата вноска като уредник, който има публикуван един единствен лиценз. С смяната се цели отбягване на тази неравнопоставеност сред обособените уредници на
хазартни игри ", обосновават се ведомството на Владислав Горанов, като категорично показват, че чакат като резултат и нарастване на постъпленията за спортното министерство.

Промени в забавен подтекст

Всички тези промени идват в подтекст - откакто стана ясно, че частните
хазартни оператори са плащали по-ниски такси спрямо държавния тотализатор в продължение на години. Така страната е можела да получи 210 млн. лева повече през последните пет години единствено от моментни лотарии, стана ясно от изказване на изпълнителният шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) Георги Начев. Институцията стартира инспекцията по проблема с таксите на хазартния бранш откакто им беше предоставена от финансовия министър Владислав Горанов през декември. Сега действително смяната озаконява по-ниската такса плащана от " Национална лотария ", която при по този начин препоръчаните равнища (в случай че лицензът й не бъде лишен по препоръчаните промени за държавен монопол в сектора) ще би трябвало да заплаща същия % равнища като до момента.

Всичко стартира в подтекста на шумна разлъка сред двама досегашни бизнес сътрудници - Васил Божков и семейството Найденови, които държат
казина и онлайн платформа за спортни залози под марката Efbet. Покрай медийните им изяви стана ясно, че в продължение на пет години обвързваните с Божков " Национална лотария " и " Лотария България " са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета спрямо държавния тотализатор. Междувременно пък Валери Симеонов от НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, с които се предлага да има единствено държавна лотария. По думите на Симеонов концепцията му среща поддръжката на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър. Текстовете към този момент са разпределени и през днешния ден ще се гледат на първо черене от отрасловата бюджетна комисия към Народното събрание.

Междувременно в изявление за радио " Свободна Европа " Васил Божков разяснява, че сега страната прави опит да отнеме наложително бизнеса му. Той се срещна и с почитатели на футболен клуб " Левски ", пред които съобщи, че в случай че предлагането за държавен монопол на лотарийните игри влезе в действие, той няма да може да устоя клуба. В петък министър председателят Бойко Борисов ще беседва с почитатели на клуба.
АДФИ: Комисията по захарта е нарушавала закона

Междувременно от пресцентъра на АДФИ обявиха, че откакто през вчерашния ден профилираната прокуратура е влезнала в Комисията по
хазарта, са били конфискувани документи, които този миг не са били предоставени на финансовите инспектори на АДФИ. " От техния първичен разбор излиза наяве, че има нарушавания на Закона за хазарта във връзка с таксите, събирани от уредниците на хазартни игри. Можем да създадем извода, че оповестената по време на изказването на шефа на АДФИ сума, несъбрана от обособените уредници на хазартни игри, се оказва доста по-голяма " показват от АДФИ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР