Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че в приетия снощи

...
Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че в приетия снощи
Коментари Харесай

Горанов: Надявам се да срещнем подкрепа в Народното събрание и да имаме изменен държавен бюджет


Финансовият министър Владислав Горанов съобщи през днешния ден, че в признатия нощес от държавното управление план за промени в закона за бюджета, е прибавен най-негативния сюжет за развиване на обстановката с ковид.

„ Три сюжета сме създали, като в прогнозата, която предложихме през вчерашния ден на държавното управление, преглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме оптимално готови с фискални буфери, с цел да запазим действието на всички системи на страната до края на годината “, сподели той на брифинг в Министерски съвет.

"Надявам се да срещнем необятна поддръжка в Народното събрание и до края на седмицата да имаме променен държавен бюджет. Не предвиждаме смяна на данъчната политика ". Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет броени часове, откакто актуализацията на бюджета беше утвърдена от кабинета.

„ Част от ограниченията, които постановат изменението, са свързани с към този момент утвърдените спомагателни разноски за осъществяване на програмата за поддържане на претовареност, по известна като „ 60/40 ". Глобалната неустановеност, подбудена от ограничаващите ограничения, прави все по-трудно прогнозирането за развиването на световната, европейската и в частност българската стопанска система през идващите месеци до края на годината. Има разнообразни сюжети, само че задоволително съображение е да считаме, че авансово плануваните растежи в годишния Закон за бюджета няма да се осъществят ", съобщи финансист номер 1.

„ Разработили сме три сюжета, като в прогнозата, която предложих през вчерашния ден на държавното управление, преглеждаме най-негативния от тях предвид на това да сме оптимално готови с фискални буфери, с цел да запазим действието на всички системи на страната до края на годината”, съобщи още Горанов. И разясни, че най-лошият вид, по който се работи, е спад на стопанската система с 3% тази година. Ако това се случи, се чака възстановяваното ѝ да стартира едвам в края на годината и да продължи и през идната.

„ Предложили сме нарастване на лимита на държавния дълг, с цел да осигурим финансиране на недостига, който ще се образува като резултат от понижението на приходите и нарастване на разноските. Общият размер на упования недостиг в бюджета за 2020-а се чака да доближи 3,5 милиарда лв. или към 3% от БВП”, разясни финансовият министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР