Финансовият министър Владислав Горанов коментира нападките на Васил Божков спрямо

...
Финансовият министър Владислав Горанов коментира нападките на Васил Божков спрямо
Коментари Харесай

Горанов обясни за Левски и Васил Божков, даде съвет на хазартния бос

Финансовият министър Владислав Горанов разяснява нападките на Васил Божков по отношение на него и разкри какви са били диалозите сред двамата. Финансистът е безапелационен, че проблемите на Божков могат да приключат бързо, в случай че той заплати дължимото към страната, което е на стойност 700 милиона лв.. Според Горанов компаниите на предприемача са привили милиарди оборот в този миг и таксите би трябвало да се заплащат.

Също по този начин Горанов засегна и тематиката с настояването на почитателите на Левски за заем от страната. Той посочи, че не вижда механизъм, по който това да се случи.

„ Никога не съм твърдял, че не познавам господин Божков и не виждам нищо неприятно в това. Така, както съм срещал в моя кабинет и господин Валентин Златев, и господин Кирил Домусчиев, и доста други хора, които са построили сполучлив бизнес в България. Независимо от опита за внушения, аз нямам искания към господин Божков като се изключи едно: през всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови чиновници са нарушавали закона за хазарта като е заявил и внасял по-малко такси. По този метод загубата на бюджета се пресмята на 700 млн. дружно с лихвите. На мнение съм, че и сега в случай че господин Божков желае, да заплати това, което не е платил в точния момент, тъй като компаниите, които се свързват с него, са генерирали милиарди оборот през интервала, през който са работили. След като заплати тази сума, той ще има и моралното, и нормативното право да претендира пред комисията по хазарт за продължаването на своя бизнес.

Не разбирам причините на господин Божков за оставка. Аз не нося виновност за това, че негови чиновници, дружно с членове на комисията, са ползвали неверно закона. В резултат на което се дължат 700 милиона лв.. Ако той, както необичайно за мен се изрази, е получил от мен съвет да не заплаща налози, дано да го потвърди и тогава аз ще понеса своята отговорност, освен политическа.

Нямам никакви терзания. Всичките ми диалози с него са били свързани с активността му като един от огромните притежатели на
хазартен бизнес в България. Неговите претенции бяха равнене на облагането на онлайн хазарта с наземния. Тези негови изказвания за облекчение не получиха поддръжка, вследствие на което поради неверното използване на закона са се натрупали тези отговорности.

Аз назначавам шефа на комисията по
хазарт. В комисията има и представители на ДАНС, Министерство на правораздаването, Министерство на стопанската система, Национална агенция за приходите... Никъде в закона няма функционалност министърът на финансите да управлява или надзирава комисията по хазарт. Тя е групов, независим орган и само тя има право да контролира и лицензира хазартната активност в България. Тази рецесия породи поради междуособици в хазартната групата, която оглавяваше Божков. Тъй като знаете, че за това неточно отчитане се разбра във връзка на сигнал от негови сътрудници. Единственото нещо, което можех да направя като финансов министър в този миг, е да възложа финансова ревизия. В момента, в който се откри, че комисията по хазарт е прилагала неточно закона за хазарта, в този миг смених членовете, в съгласие с моите сътрудници, които дефинират членовете. И стартирахме процедура по несъбраното в бюджета. Който желае да е правилен, да си внесе тези 700 милиона и тази тематика ще отпадне. Друг е въпросът, че доколкото съм осведомен, има други обвинявания, които не са свързани с хазартната му активност. Тях обаче не мога да ги разясня, защото не съм осведомен в детайли”, сподели Горанов, след което отговори по следния метод на въпрос за възможен заем на страната към Левски.

„ Не съм задоволително добре осведомен с последните развития към клуба Левски, само че сигурно организацията на футболните клубове като търговски сдружения е било предизвикателство. Това е един безценен спорт, тъй като вътре в него спортистите и тези, които управляват футбола, са с високи заплати. Така че разходът на един клуб е много висок. Много са малко клубовете, които съумяват да поддържат положително финансово положение и да нямат отговорности към бюджета. Неслучайно комерсиалното сдружение ЦСКА АД е в неплатежоспособност поради големите отговорности, които беше формирало към разнообразни длъжници. Немалка част и към Национална агенция за приходите. Така че да кредитираме едно комерсиално сдружение не знам какъв брой е съвместимо с разпоредбите за държавните помощи. Деликатна е тематиката страната да обезпечава сходен вид помощ на търговски сдружения. В случая футболни клубове. Тук футболните хора, няколко пъти съм го коментирал, могат да се съберат и да решат различен вид устройство. А не търговски сдружения. Но към този миг обстановката е такава. Не намирам механизъм непосредствено българската страна да кредитира или финансира от налози професионалните футболни клубове”, приключи Владислав Горанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР