Финансовият министър в оставка Асен Василев разказа в предаването На

...
Финансовият министър в оставка Асен Василев разказа в предаването На
Коментари Харесай

Василев: Борисов каза, че не трябва да се чупи всичко, Габриел и аз да водим кабинет

Финансовият министър в оставка Асен Василев описа в предаването „ На фокус ” какво са си споделили на срещата с водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Срещата беше по предишния петък. Имах 4 пропуснати позвънявания от господин Борисов рано сутринта. След това се свързахме, имахме среща в Народно събрание, тя беше доста същинска. Разговорът потегли оттова по какъв начин да придвижим страната напред. Казах му това, което написа в съглашението – във Висш съдебен съвет, в регулаторите, в службите не би трябвало да има авансово уречен мач, да не е ясно кой ще завоюва, състезанията да не са нагласени. Въпросът ми беше: „ Готови ли са ГЕРБ да няма авансово уговорени спечелили в състезанията? ”. Борисов сподели: „ Може би ”. И попита дали сме подготвени за това като страна ”, сподели Василев.  

Той разяснява, че България в последните 3 години напредва стопански по-бързо от преди този момент. Подчерта, че би трябвало да има правила, с цел да вървим напред. 

Политическа партия разгласи 14 кандидатури за листата за евровота. Петков: С Демократична България ще се явим дружно и на националните, и на европейските избори

 „ ГЕРБ би трябвало да решат - желаят ли тези промени да се случат ", сподели Василев. „ Единственият диалог за служебно държавно управление, имаше имитация от страна на господин Борисов, че не би трябвало да се чупи всичко и госпожа Габриел и аз да бъдем длъжностен кабинет. Казах му, че това е научна фантастика - нито президентът ще ме назначи, нито аз ще остана ”, сподели Асен Василев.

Той не счита, че неуспехът на договарянията и бил превдварително решен. 

„ Промяната, която би трябвало да се случи, е обвързвана с това да имаме почтени правила, почтени състезания. Това е съществена смяна от метода, по който се назначават хората в страната. И тази съществена смяна ще отнеме време ”, сподели Василев.

Относно вътрешния министър в оставка Калин Стоянов и ще бъде ли неточност, в случай че остане в служебния кабинет, Василев съобщи:

„ В актуалната ни история единствено Бойко Рашков съумя да ограничи купения избор, машинациите на изборите. На последните избори, с вътрешен министър Калин Стоянов, видяхме над 20% невалидни бюлетини и всеобщо пазаруване на гласове. Очевидно не се оправи със задачата да се провеждат почтени избори ”, съобщи Асен Василев. Той разяснява, че дали Калин Стоянов ще остане в служебния кабинет или ще бъде заменен, зависи от Димитър Главчев и президента Румен Радев и няма по какъв начин да гадае.

Относно министъра на електронното ръководство, Василев сподели, че ги тормози „ да не се направи операция, да не може да се гласоподава на машини, жителите да гласоподават единствено на хартия и 20% от бюлетините да са невалидни ”.

„ Когато ГЕРБ загуби изборите през юли 2021 година и след това ноември – нямаше министерство на електронното ръководство, то беше основано за първи път от кабинета „ Петков ”. Тогава машинното гласоподаване го управляваше „ Информационно обслужване ”, с началник Ивайло Филипов, който е там към този момент десета година. Той е назначен от ГЕРБ преди 10 години. Един и същи човек е провел всички тези избори ”, сподели Асен Василев.

Той разяснява и това, че Димитър Главчев би трябвало да сформира длъжностен кабинет.

„ Списъкът дава избор от 10 индивида. Дали прозират проблеми или не, е въпрос на диалог сред президента и съответните хора. Със сигурност един от по-политически натоварените избори е да избереш ръководител на Народно събрание ”, сподели Василев. Според него опълчването на Борисов на това е проформа. „ Мисля, че сме видели задоволително положителни театрални заложби ”, сподели Василев. Той обаче не знае дали всички останали претенденти са отказали на президента. Василев сподели, че не е разговарял и с Андрей Гюров.

Василев изрази подозрение към думите на Борисов, че не се е виждал с Димитър Главчев от 7 години.

„ Главчев беше ръководител на Народно събрание по-малко от 7 години ”, сподели Василев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР