Финансовият министър на Испания Надя Калвиньо е новият президент на

...
Финансовият министър на Испания Надя Калвиньо е новият президент на
Коментари Харесай

Коя е Надя Калвиньо – испанката, която поема Европейската инвестиционна банка

Финансовият министър на Испания Надя Калвиньо е новият президент на Европейската капиталова банка. Това бе решено от финансовите министри на страните от Европейския съюз в петък. Испанката ще бъде първата жена отпред на институцията. Калвиньо ще встъпи в служба на 1 януари, когато изтича мандатът на досегашният началник Вернер Хойер.

С благодарствените си думи тя се зарече да усили ролята на Европейска инвестиционна банка във финансирането на зеления преход.

Начело на европейската институция Калвиньо ще дава отговор за насочването на милиарди евро към огромни инфраструктурни планове в цяла Европа и ще играе основна роля във възобновяване на Украйна от войната там. ЕИБ назовава себе си най-голямата многостранна финансова институция в света по активи.
Коя е Надя Калвиньо?
Професионалните пътища на Калвиньо неведнъж в последните години се пресичат с тези на българската Кристалина Георгиева. Калвиньо е някогашен чиновник на Европейската комисия, както и някогашен общоприет шеф на отдела по бюджета. В тези си функции тя е работила тясно с сегашния шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Пред Financial Times българката я разказва като „ динамична “ и „ с доста чевръст разум “.

През 2019 година Калвиньо се изправи против Георгиева за поста шеф на Международния валутен фонд. В последна сметка обаче позицията отиде при българката.

От 2018 година насам Калвиньо е министър на финансите на Испания, а от две години – и вицепремиер. През 2020 година тя бе претендент и за ръководител на Еврогрупата – органът, който съставлява финансовите министри от еврозоната. Тогава обаче тя не бе определена.

Калвиньо не е член на политическа партия, само че все пак се изправя против съперниците на държавното управление, ръководено от социалистите.

Едни от най-големите ѝ триумфи в последните години като министър са изключителния налог върху банките и енергийните компании, както и условието те да подсигуряват по-големи нараствания на заплатите на чиновниците си. За триумф тя приема и ръководството на един от най-големите Планове за възобновяване в Европа – испанският за към 200 милиарда евро.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР