Финансовият министър Асен Василев завоалирано призова здравния си колега Христо

...
Финансовият министър Асен Василев завоалирано призова здравния си колега Христо
Коментари Харесай

„Не може да блокира държавата“: Асен Василев призова здравния министър да подаде оставка

Финансовият министър Асен Василев завоалирано прикани здравния си сътрудник Христо Хинков да подаде оставка след вчерашния скандал със промяната на шефа на столичната болница „ Пирогов “. Рокадата предизвика ГЕРБ и Движение за права и свободи да бойкотират приемането на данъчните промени и бюджета за идната година.

След среща с ръководителя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) през днешния ден Василев разгласи, че към този момент има реализирано единодушие за ускорено приемане на данъчните закони и бюджета в околните седмици. А то може да е обвързвано точно с пожертването на Хинков в името на оцеляването на обединението.

Според финансовия министър

въпросът е обяснен. Бюджетната процедура ще върви, защото е извънредно значимо да се одобри бюджетът на страната и няма по какъв начин да стане пленник, на който и да е началник, на която и да е болница “.

Той направи и задочна забележка на Христо Хинков, че в случай че не може да си обезпечи поддръжка, би трябвало да подаде оставка.

Правилното е министърът да има безспорна автономия в политиката и хората, които назначава. Но в случай че това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че това би трябвало да бъде подкрепено, верният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира страната “, съобщи Василев.

Според новия проект още в четвъртък Народното събрание ще гледа данъчни закони, а идната седмица – и бюджетите на ДОО, НЗОК и страната. Целта е всичко това да бъде дефинитивно признато до края на годината и за първи път от две години насам България да стартира новата година с утвърден бюджет.

Иначе напрежение в ръководството има главно от локалните избори насам, а за оставки се приказва съвсем всекидневно. Досега обаче рокади в Министерски съвет не са правени.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР