Финансовият министър Асен Василев започва работа по сливането на Националната

...
Финансовият министър Асен Василев започва работа по сливането на Националната
Коментари Харесай

Асен Василев възражда идеята за сливане на НАП с Агенция „Митници“

Финансовият министър Асен Василев стартира работа по сливането на Националната организация за приходите (НАП) и Агенция „ Митници “. Идеята е двете приходни звена да се обединят в „ Единна приходна организация “. Срок по кое време това ще стане действителност, към този момент не се дава.

Като част от работата по тази смяна финансовият министър назначи досегашния шеф на Агенция „ Митници “ Павел Тонев за собствен консултант, като концепцията е той да подкрепя работата по основаването на единната приходна организация. Не се загатва за смяна на функционалностите на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов, който се допуска, че ще оглави новосформираната обща приходна институция.

Директор на Агенция „ Митници “ пък става досегашният заместител изпълнителен шеф Петя Банкова.

Опитът демонстрира, че единните приходни организации водят до по-ефективно администриране на приходите “, е единственият претекст, с който финансовото ведомство изяснява смяната.

Министерството дава и образец с няколко страни от Европейския съюз, където има единна приходна организация – Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Подобни организации действат в Съединени американски щати и Англия.
Данък добавена стойност приходите на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “
За предходната година финансовото министерство не съумя да събере, макар че те бяха планувани чак през юни поради закъснялото приемане на бюджета.

„ Дупката “ се образува главно поради закъснение на събрания Данък добавена стойност от импорт. За по-слабото осъществяване на Данък добавена стойност от импорт заяви още предходният шеф на Агенция „ Митници “ Павел Геренски, в мандата на служебното държавно управление, като се аргументира с падащите цени на силата. Въпреки това Асен Василев заложи доста високи упования – за събиране на 6.8 милиарда лева, а в последна сметка са събрани единствено 6 милиарда лева

Постъпленията от Данък добавена стойност в страната, които зависят от Националната организация за приходите (НАП), бяха изпълнени на 100% и доближават 10.2 милиарда лева
История
За обединение на двете организации се заприказва в края на кабинета на Пламен Орешарски с финансов министър Петър Чобанов от Движение за права и свободи. Тогава митниците още веднъж имаха проблем с несъблюдение на приходите, още веднъж по линия на потъващите цени на петрола и горивата. 

Месеци по-късно на власт пристигна вторият кабинет на Бойко Борисов, а сливането на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ бе афиширано като приоритет на властта. Тогава работни групи започнаха да приготвят обединяването на двете структури.

В последна сметка министър председателят Бойко Борисов се отхвърли от концепцията под претекст, че митниците усилиха събираемостта си. Според представители на политическите сили, тогава сливането е криело опасности от спад на постъпленията в интервала на напасване на двете системи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР