Финансовият министър Асен Василев увери, че пари за бедстващите райони

...
Финансовият министър Асен Василев увери, че пари за бедстващите райони
Коментари Харесай

Поправят 12 моста по Южното Черноморие

Финансовият министър Асен Василев увери, че пари за бедстващите региони от потопа има и те са признати във Фонда за бедствия и повреди.

„ По предварителни оценки има 12 моста, които би трябвало да бъдат поправени, с изключение на другите вреди, след бедствието по Южното Черноморие, за към 20 до 30 милиона лв.. Към момента във фонда за бедствия и повреди свободният запас е над 60 млн.лв. “, съобщи той пред публицисти в Народното събрание след среща с ръководителите на бюджетната комисия и комисията по сигурност и публичен ред – Йордан Цонев и Десислава Атанасова.

„ В бюджета, който приехме в края на юли, увеличихме фонда за бедствия и повреди, тъй че средства във фонда има. Процедурата е, когато са ясни вредите, се събира комисията в Министерство на вътрешните работи, приема оценките и средствата се отпускат в спешен режим на момента “, уточни още Василев.

Василев посочи, че по данни на регионалните шефове има над 250 проблематични речни сектора, които би трябвало да бъдат почистени.



На срещата участва и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Изслушан е бил и отчет на кмета на Царево – една от най-тежко засегнатите общини.

„ Набелязахме задоволително ограничения както по линия на законодателната власт и по бъдещия бюджет, само че и в този момент “, означи на собствен ред Йордан Цонев, ръководител на Бюджетна комисия в Народно събрание.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев съобщи, че до 10 дни междуведомствената комисия ще се събере и ще вземе решение по какъв начин да бъдат възобновени вредите:

„ При първа опция, т.е. когато към този момент е налице някаква конкретика, а това значи няколко дни – не повече от 10, тази комисия да се събере, да прегледа всички постъпили приложения, да вземе съответните решения и процесите по възобновяване да се ускорят оптимално бързо “.

Междувременно от през днешния ден военнослужещи от инженерните формирования в Българската войска правят оглед и оценка на вредите на три мостови уреди в регионите, потърпевши от огромните наводнения на 5 септември.

Правят се планове за изграждане на мост, свързващ централната част на Царево с квартал „ Василико “. След привършване на огледите и анализите с кмета на община Царево и представители на Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще се вземе решение за предприемане на съответните дейности, показват от МО.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР