Финансовият министър Асен Василев търси още над 1 милиард лева

...
Финансовият министър Асен Василев търси още над 1 милиард лева
Коментари Харесай

Асен Василев търси в БЕХ укрити 1 милиард лв. Делян Добрев: Опитва ли се ПП-ДБ да фалират БЕХ?

Финансовият министър Асен Василев търси още над 1 милиард лв. облага от Българския енергиен холдинг - БЕХ, която да бъде импортирана като дял за страната.

 

Той е изискал в писмо до министъра на енергетиката Румен Радев да бъде спрян утвърждения от служебния министър годишен финансов доклад на холдинга за 2022 година и да бъде изтотвен нов, със доста по-висока облага, написа " Сега ".

Днес кабинетът на изключително съвещание взе решение държавните сдружения да внесат като дял в хазната цялата си облага за 2022 година, а освен 50%.

 

От това се чакат 780 млн. лева в допълнение доходи - една от ограниченията за задръстване на дупката в бюджета. По-голямата част от тази сума ще пристигна от БЕХ.

БЕХ са занижили облагата си с близо 1 милиарда лева През февруари тази година холдингът е разгласил обществен доклад с 1.588 милиарда лева облага, а два месеца по-късно, когато се е заговорило, че размерът на дивидента за страната може да се усили, разгласява нов доклад с 640 млн. лева облага, изясни Василев на брифинг след съвещанието на бюджета.

Според финансовият министър това е мощно притенително и по тази причина още преди десетина дни той е разпоредил на Агенцията за държавен финансов надзор да стартира инспекция, а Национална агенция за приходите са се самосезирали за инспекция дали няма укриване на налози.

Този " счетоводен срив " бил пояснен от БЕХ с отписване на вземания - дадени заеми на дъщерни сдружения на холдинга, които той счита, че не може да си събере.

 

" За тези два месеца - от февруари до април - БЕХ е разкрил, че неговите дъщерни дружестав няма да може да върнат заеми за 780 млн. лева Ако се откри, че могат, значи БЕХ регистрира нереална счетоводна загуба. И в двата случая това е притеснително държание ", сподели Василев.

Общо 1.588 милиарда лева е сумата, която чака държавното управление да бъде преведена от БЕХ като дял след днешното решение. До момента холдингът е внесъл 291 млн. лева дял за 2022 година съгласно в този момент настоящото законодателство (т.е. 50% отчисление от печалбата). Срокът за превеждане на дивидентите се удължава от 15 май до 30 юни.

В писмото си Василев приканва енергийния министър Румен Радев като принципал на БЕХ да вземе решение за неначисляване на амортизация за 2022 година, за анулация на към този момент заверения от инспектор доклад и за показване нов за нова легализация. С новия си финансов доклад, БЕХ ще би трябвало да преведе и по-голям налог облага към Национална агенция за приходите.

Освен това финансовият министър желае да се направи обзор и разбор на неразпределената облага за предходната година, както на БЕХ, по този начин и на предприятията под шапката на холдинга.

Казусът незабавно провокира рецензии, че финансовият министър се разпорежда на сътрудника си Румен Радев какво да прави с подопечното му сдружение и че притиска БЕХ поправя финансовия си доклад в сгода за по-висок дял за страната.

Бившият енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев, който би трябвало да е сътрудник в ръководството, написа в пост във Facebook:

 

" Опитва ли се ПП-ДБ да банкрутират БЕХ?

Или съзнателно да декапитализират енергетиката, с цел да я продадат на безценица? "

 

Според Добрев, в случай че БЕХ извърши решението на Министерски съвет да изплати 1 588 375 000 лв. дял, откакто се извади тази сума дружно с запасите и акционерния капитал от капитала на сдружението, той ще стане негативна големина с близо 1 млрд лв. на минус.

 

" При това състояние БЕХ би трябвало да бъде разгласен в неплатежоспособност ", написа Добрев. Според него се основава риск за предварителна дължимост на две облигации на БЕХ за 1.2 милиарда евро.

Василев обаче опонира, че даже и да внесе като дял 1.5 милиарда лева, БЕХ ще остане с няколко милиарда лв. по сметките си.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР