Финансовият министър Асен Василев представи нещо като проект за бюджет,

...
Финансовият министър Асен Василев представи нещо като проект за бюджет,
Коментари Харесай

Бюджет 2023 - нещо като проект, нещо като нищо на света

Финансовият министър Асен Василев показа нещо като план за бюджет, или по-точно изсипа една камара от цифри. От тях се вижда, че новата власт няма да постави никакви старания за някакви промени в публичния бранш - брой на обществената администрация, пенсионен модел, държавните сдружения и предприятия, опазване на здравето, обучение.
" Представените параметри от бюджета за 2023 година от финансовия министър Асен Василев е един добър счетоводен документ, едно равнене на приходите и разноските. Това съобщи народния представител от " Българска социалистическа партия за България " и член на бюджетната комисия проф. Румен Гечев. Той разяснява в Плевен, че в света не съществува ранглиста на страните коя какъв бюджетен недостиг има, а се гледа какъв е стандартът на живот, покупателна дарба, достъп до обучение и опазване на здравето на популацията, конкурентоспособност на стопанската система.
" Развитите европейски страни през последните 3-4 години доближиха дефицити до 12 %, в този момент се стремят да ги смъкват, само че не се двоумят, когато има икономическа рецесия или без значение какви са аргументите, да усилват бюджетните разноски, с цел да избавят фамилиите и бизнеса ", акцентира проф. Гечев. 
Той изрази мнение, че е нужна смяна в данъчната система на България като се вкара прогресивно данъчно облагане. " Политиците не обичат да приказват за смяна на налозите, защото не печелят гласове от това. Но ще би трябвало да вземем решение - дали ще имаме по четири-пет нови милионери всеки месец в България, само че и имаме по няколко хиляди нови небогати, които не могат да вържат двата края. 
Народният представител сподели още, че от социалистическата партия ще предложат различен вид за бюджета, ще се придържат към финансовата дисциплинираност, само че ще предложат решения, свързани със опазване и отбрана на всички обществени придобивки, за които " Българска социалистическа партия постави големи старания ".
За сметка на това се оказа, че Асен Василев упражнява жесток напън върху управленията и даже инспекторите на БЕХ да се изкривят счетоводните практики и да се покаже по-висока счетоводна облага за източване на по-висок дял. Това си е чиста машинация. Тоест, със счетоводни врътки се пробват да извадят 1.5 милиарда лв. от енергетиката, с цел да му излезе на Асен Василев, на хартия, дефицитът от 3%. Правителството към този момент одобри и съответното решение, с което иззема  100 % от облагата на държавните компании.
За задачата министърът на финансите е изпратил Агенцията за държавно финансова ревизия като бухалка да дисциплинира енергийните сдружения и да си измисли спомагателни облаги. В духа на счетоводни врътки, Асен Василев е принудил Агенция Митници да си промени прогнозата, като завиши предстоящите доходи с 30%.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР