Финансовият министър Асен Василев не възнамерява да променя заложения дефицит

...
Финансовият министър Асен Василев не възнамерява да променя заложения дефицит
Коментари Харесай

Дефицитът ще остане 4.1% от БВП и в актуализирания бюджет

Финансовият министър Асен Василев не има намерение да трансформира заложения недостиг в актуализацията на Бюджет 2022 и той евентуално ще остане 4.1% от Брутният вътрешен продукт или към 5.9 милиарда лева Това стана ясно от негово изявление в петък.

Това значи, че плануваните спомагателни разноски от 2 милиарда лева за антиинфлационни ограничения ще са за сметка на разбърквания на разнообразни пера във финансовия проект на страната. В четвъртък пред бюджетната комисия в Народното събрание Василев даде обещание да трансферира за настоящи разноски част от написаните за вложения 8.2 милиарда лева

2022 година ще е референтната година при възможна оценка на България за степента на осъществяване на критериите за присъединение към еврозоната. С недостиг от 4.1% България няма да влезе в тавана от 3% и евентуално ще разчита за краткотрайната дерогация на фискалните правила поради рецесиите с Covid-19 и с инфлацията поради войната в Украйна и цените на силата и храните.

През предходната година България въпреки всичко съумя да се вмести в тавана от 3% с недостиг от 2.9%, макар че предварителните планове на Министерството на финансите бяха за доста по-голям недостиг. Възможно е и тази година МФ са се опита да се вмести в тавана в края на годината, без това да е авансово планувано в плановете.

От друга страна, Василев е последовател на повече държавни разноски във времена на рецесии. Според него, в случай че Европейски Съюз беше спазвал личните си фискални ограничавания, в този момент щеше да е в криза, а не в напредък.

Пред публицисти в коридорите на Народното събрание Асен Василев сподели, че идната седмица се чака в Министерския съвет да бъдат признати законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса, а по-късно да влязат за разискване в Народното събрание. Днес следобяд и трите законопроекта ще бъдат разисквани на среща сред съдружните сътрудници.

Попитан дали актуализацията може да стане до края на юни, Василев отговори: " Силно се надяваме. Миналата година, при един много по-разнороден парламент, актуализацията мина за към две седмици и половина, тъй че би следвало да има задоволително време ".

Финансовият министър повтори, че не се планува смяна на оптималния застрахователен приход, който в този момент е 3400 лева, нито на минималната работна заплата, която ще остане 710 лева
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР