Финансовият министър Асен Василев днес обясни, че всички органи, които

...
Финансовият министър Асен Василев днес обясни, че всички органи, които
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС със становище, че намаляването на бюджета нарушава Конституцията

Финансовият министър Асен Василев през днешния ден изясни, че всички органи, които не са реформирани и които не плануват промяна, няма да получат в допълнение средства от бюджета. Действително, тематиката за бюджета на правосъдната власт е много гореща при нас, разяснява в " Още от деня " Гергана Мутафова от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

" В момента, в който разбрахме, че има предложение на 7 или 8 народни представители към бюджетната комисия сред първо и второ четене на разглеждане на Закона за държавния бюджет за понижаване на бюджета на прокуратура на Република България с 20 млн. лв., естествено прокурорска гилдия се занима с този въпрос и в сряда гласувахме доста остро мнение, което предложихме на пленума на Висшия правосъден съвет и бяхме подкрепени от нашите сътрудници ", съобщи тя.

Мутафова добави, че мнението, което красноречиво потвърждава, че в сходно решение нарушава Конституцията, е изпратено на бюджетна комисия в Народно събрание. Покана за спор с присъединяване на представители от Висш съдебен съвет в Народно събрание обаче не е извършен.

Гергана Мутафова е безапелационна, че неналичието на задоволително средства за един държавен орган, които водят до парализирането на активността му и неспособност да извършва функционалностите си, е противоконституционна.

По думите й промени в региона на прокуратурата се вършат, само че не е редно да се разпореждат задания и упования върху прокуратурата, които са от компетентността на Народното събрание.

Целия диалог вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР