Финансовите загуби от блокирането на Суецкия канал от контейнеровоза Евър

...
Финансовите загуби от блокирането на Суецкия канал от контейнеровоза Евър
Коментари Харесай

Прогноза: Блокирането на Суецкия канал ще струва 1 милиард долара

Финансовите загуби от блокирането на Суецкия канал от контейнеровоза " Евър Гивън " могат да доближат 1 милиарда $, уточни ръководителят на ръководството на морския път Осама Рабия пред телевизия " Сада ал Баляд ", заяви Българска телеграфна агенция.Кризата със заседналия в Суецкия канал транспортен съд, довела до блокиране за седмица на основния морски път, провокира Русия да подсети на света за Северния морски път (Northern Sea Route - NSR) и съветските енергийни тръбопроводи. И за това какъв брой безвредни и надеждни са те.

Двата метода за транспорт на артикули " са доста сигурни и държат конкурентни позиции във връзка с транспортните разноски, както и по надеждност спрямо различните направления ", съобщи в понеделник - деня на развръзката на Суецката рецесия - Министерството на енергетиката на Русия.

Ройтерс цитира изказването, в което се показва очакване за увеличение на товарите по маршрута през Северния ледовит океан до Азия, който редуцира пътя с 4000 морски благи в сранение с южната опция през Суецкия канал. Обемите доближиха съвсем 33 милиона тона предходната година и Министерството на енергетиката чака те да доближат 80 милиона годишно до 2024 година.

Океанът и пътят

Отдавна се приказва, че Северният ледовит океан е мощно обиден от изменението на климата. А бъдещите прогнози демонстрират още по-драстично понижаване на ледoвете, което ще отвори нови области за изследване на естествени запаси и...морския превоз.

Северният морски път е корабоплавателен кулоар сред Атлантическия и Тихия океан по продължение на съветския бряг на Сибир и Далечния изток, пресичащ пет Арктически морета: Баренцово, Карско, Лаптеви, Източносибирско и Чукотско. При удобен мразовит сезон районът на Арктика има транспортно преимущество за бързо разрастващите се райони в Далечния изток.

По експертни калкулации корабоплаването през Северния ледовит океан по Северния морски път може да спести към 40% от дистанцията при корабоплаване от Азия (Йокохама - най-големият пристанищен град в Япония) до Европа (Ротердам в Нидерландия - най-голямото пристанище в Европа) спрямо обичайния маршрут през Суецкия канал. Или 60%, в случай че се минава през нос Добра вяра.

Обаче, прибавят специалистите, 40% по-малко разстояние не значат съответните 40% икономии на разноски заради доста фактори, в това число: по-високи разноски от производството на ледоразбивачи, неизправност и по-ниски скорости на напредване, усложнения в навигацията и по-големи опасности, както и нужда от спомагателни услуги за разтрошаване на ледовете.

Какви са преимуществата на пътя

И въпреки всичко, основните икономии от потреблението на Северния път идват от намаляването на разхода на гориво в допълнение към съкращаването на времето за превоз, да вземем за пример сред Йокохама и Хамбург - от 34 на 23 дни, съгласно Arctis-search.

Компанията Arctic Bulk отбелязва като други преимущества на северния път, наред с дните на преход и по-малките разноски на гориво, и по-ниските излъчвания нездравословни газове; отстрани се рискът от пиратство, икономисват се по-нататъшни разноски посредством генериране на товари и в противоположна посока - от Далечния изток. Като удобни фактори се отбелязва, че ледът понижава с 40% през последните 30 години, както и опцията по пътя да се движат разнообразни плавателни съдове (дали това мнение се споделя и от други специалисти ще забележим по-надолу).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР