Финансовата прокуратура на Франция повдигна обвинения срещу бившия президент Никола

...
Финансовата прокуратура на Франция повдигна обвинения срещу бившия президент Никола
Коментари Харесай

Отново разследват Никола Саркози за връзка с либийска афера

Финансовата прокуратура на Франция повдигна обвинявания против някогашния президент Никола Саркози и 12 негови довереници по отношение на хипотетични противозаконни дарения от Либия за предизборната му акция, съобщи ДПА.

Шестдесет и осем годишният Саркози е упрекнат в заграбване на обществени средства, корупция, незаконно сдружаване и нелегално финансиране на предизборна акция, заяви нощес прокуратурата в Париж. Все още не е ясно дали и по кое време ще се организира правосъден развой, съобщи Българска телеграфна агенция.

Френските правосъдни управляващи започнаха следствие против някогашния държавен глава през 2018 година Той бе обвинен в корупция, нелегално финансиране на предизборна акция и подкрепяне на нелегално заграбване на либийски обществени средства. През 2020 година той бе упрекнат и в това, че стои зад " незаконна организация ".

Производството стартира, когато се появиха данни, че пари за предизборната акция на Саркози през 2007 година са постъпили нелегално от режима на тогавашния либийски водач Муамар Кадафи.

През 2016 година очевидец съобщи, че в края на 2006 година или началото на 2007 година той е занесъл няколко куфара - готови от либийския режим и съдържащи общо 5 милиона евро - в парижкото министерство на вътрешните работи, което по това време се ръководеше от Саркози. Саркози, който беше президент от 2007 година до 2012 година, отхвърли обвиняванията.

Съдебната процедура, обвързвана с либийската спекулация, не е единствената, която се води сега против Саркози, отбелязва ДПА. В сряда се чака второинстанционен съд да се произнесе по дело против някогашния президент за корупция и непозволено въздействие. На първата инстанция по същото дело му бе произнесена присъда от три години затвор. През септември 2021 година Саркози апелира и присъда за нелегално финансиране на предизборна акция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР