Финансовата грамотност достига своя връх на 54-годишна възраст, според проучване

...
Финансовата грамотност достига своя връх на 54-годишна възраст, според проучване
Коментари Харесай

Как да навигирате финансите си в различните етапи на живота си

Финансовата просветеност доближава своя връх на 54-годишна възраст, съгласно изследване от 2022 година Това е към времето, когато сте натрупали задоволително познания и опит, с цел да вземате рационални решения за пари - и преди когнитивните ви качества да стартират да понижават.

" С придвижване на възрастта наподобява, че разчитаме повече на предишния опит, разпоредбите на палеца и интуитивното знание за това кои артикули и тактики са по-добри ", сподели Рафал Чомик, икономист от Австралия, който управлява изследването.

Ако хората в средата на 50-те са склонни да вършат умни финансови ходове, какво тогава остава за по-младите генерации?

Консултантите постоянно образоват клиенти на разнообразни стадии от живота, с цел да избегнат парични неточности. Докато тези на 50 години нормално показват оптимално здравомислие при насочване към вложения и спестявания, съветниците не престават да са заети да оказват помощ на други - от двадесет и няколко години до експерти в средата на кариерата си - да заобикалят скъпи финансови неточности:

Как да навигирате финансите си в 20-те си години?

Може би най-голямата неточност за младежите, които печелят, е да харчат прекалено много и да икономисват прекомерно малко. Възможно е също по този начин да им липсва дълготрайна вероятност, която предизвиква дълготрайното обмисляне.

" Грешката е, че не установявате навика за икономисване рано и не оценявате силата на комплицираната рента " с течение на времето, сподели Марк Кравец, сертифициран финансов плановик в Мелвил, Ню Йорк.
 Снимка 635828
Източник:

По същия метод е всекидневно младите служащи да забавят записването си в пенсионен проект, спонсориран от работодателя или непринуден подобен. Неучастието през цялото време води до високи дълготрайни разноски.

По-добре да дадете приоритет на дълга с най-високия лихвен %, което може да докара до заплащане на по-ниска рента в дълготраен проект.
 7 повратни момента в живота, които са решаващи за персоналните ви финанси
7 повратни момента в живота, които са решаващи за персоналните ви финанси

През кои от тях към този момент сте минали?

Хората на 20 години обработват бързо постъпващата информация. Но тяхното високо равнище на течна просветеност може да работи против тях. Бегло изследване на потребителска наклонност или парещ бранш на фондовия пазар може да ги подтикне да създадат недомислени вложения. Такива импулсивни ходове могат да имат противоположен резултат.

" Важно е да устоим на шума ", сподели Кравиец. " Не преследвайте прищявките и не се опитвайте да вършиме бързи пари ", като определяте времето на пазара.

Много млади възрастни със студентски дълг жонглират с голям брой заеми. Нетърпеливи да изчистят дълга си, те попадат в клопката да изберат неверния заем, с който се захващат първо, споделя Меган Ковалски, консултант в Бока Ратон, Флорида, пред финансовото издание MarketWatch.

Вместо да изплатят първо заема с най-голям лихвен % (т.нар. лавинен дълг), те неправилно се концентрират върху най-малкия заем (известен още като дълг като снежна топка). По-добре е да дадете приоритет на дълга с най-голям лихвен %, което може да докара до заплащане на по-малко лихви в дълготраен проект.

Как да навигирате финансите си в 30-те си години?

Устоявайте на изкушението да намалите вноската си в доброволни пенсионни проекти, с цел да увеличите заплащането си за у дома.

В 30-те години застраховката става все по-важна. Искате да отбраните това, което имате - в този момент и в бъдеще. Но доста хора в тази възрастова група подценяват застрахователните си потребности. Или не схващат кои покрития са най-важни.

" Ако имате сътрудник в живота и деца, вземете подобаващата застраховка живот, до момента в който сте на 30 години ", сподели Кравиец.

Лесно е да се увлечете в кариерата си и да приемете, че можете да отложите животозастраховането. Но даже ниските шансове за вашата преждевременна гибел не значат, че можете да пренебрегнете риска да оставите обичаните си хора без парична възглавница.

Друга постоянно срещана неточност включва застраховката за неработоспособност. Ако вашият шеф предлага краткосрочна застраховка за неработоспособност като привилегия за чиновник, може да мислите, че сте подготвени.

Истинският риск обаче е по какъв начин бихте спечелили приходи, в случай че страдате от съществено и дълготрайно заболяване или пострадване. Не бъркайте краткосрочната застраховка за неработоспособност (която може да ви покрива за една година) с дълготрайна застраховка за неработоспособност, която изплаща компенсации за доста години.

Ако приемем, че сте били задоволително мъдри да се запишете в пенсионния си проект, спонсориран от работодателя, през цялото време, не се отпускайте на 30-те. Устояйте на изкушението да намалите вноската си от 401 (k), с цел да увеличите заплащането си за у дома.

" Искаш да даваш, до момента в който те заболи ", сподели Кравец. " Продължавайте да слагате пари " във вашия 401(k) или различен проект с данъчни облекчения, до момента в който не почувствате ужилване. Претеглете незначителната болежка, която изпитвате в този момент, против огромното облекчение от това да имате доста по-голямо яйце след десетилетия.

Как да навигирате финансите си в 40-те си години?

40-те постоянно са най-скъпите в живота на всеки. Животът става все по-сложен.

За Кравец 40-те години съставляват десетилетие на тежък напън върху разноските. Професионалистите в средата на кариерата са изправени пред ипотека и растящи сметки за образование на децата си.

В резултат на това е елементарно може да бъде да пренебрегнете видимо незначителни финансови въпроси, като актуализиране на бенефициентите във вашия пенсионен проект или попълване на всички подобаващи документи за имущество, като да вземем за пример наследство.

" Хората на 40 години от време на време не съумяват да актуализират бенефициентите ", сподели Кравиец. Например нов брак може да значи смяна на бенефициента от предходен сътрудник или сегашен родител на новия брачен партньор.
 4 хрумвания за дейно ръководство на персоналните финанси
4 хрумвания за дейно ръководство на персоналните финанси

ДСК Директ дава опция за ръководство на активите и покупка на дялове от богато портфолио от артикули елементарно и бързо

Също по този начин е елементарно да станете самодоволни по отношение на вложенията си, изключително в случай че сте от консервативния вид, който избира тактиката " купи и не помни ". Вместо това мислете за вложение, което е данъчно усъвършенствано.

" В 40-те ви години желаете да се възползвате от това, което държавното управление ви дава ", сподели Кравиец. " Ако имате доста пари в банкова сметка на паричния пазар и сте в най-високата данъчна група, прехвърлянето на част от тези пари в общински облигации може да има смисъл " според от страната ви на престояване и други фактори.

Ако спестявате за образование в лицей на дете, като употребявате накакъв пестелив проект - и имате родители, които също желаят да вземат участие - работете дружно, с цел да изготвите тактика.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР