Финансова инжекция от над 1 млрд. лв. за малките и

...
Финансова инжекция от над 1 млрд. лв. за малките и
Коментари Харесай

Огромен интерес към мярката за ВЕИ и батерии за съхранение на енергия отчете Александър Пулев

Финансова инжекция от над 1 милиарда лева за дребните и междинни предприятия следва през идващите няколко месеца доникъде на годината. Средствата са по 7 разнообразни процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и двете европрограми към МИР. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев пред БНР. Информация за изявлението му беше публикувана от подопечното му министерство.

По думите на Пулев най-очакваната мярка по Плана по линия на ръководеното от него министерство е процедурата за ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила, която е с бюджет от 200 млн. лева " Имаме голям интерес от страна на бизнеса към нея. С мярката ще помогнем на дребния и междинния бизнес да създават сила за лични нужни, не се планува силата да се препродава. Общественото разискване на процедурата завърши с 120 въпроса, които ще бъдат отразени ", посочи той. Пулев сподели още, че срокът за кандидатстване ще бъде продължен от два на три месеца.

" В момента тече развой на договаряне с утвърдените 953 компании по първата процедура от ПВУ - " Технологична рационализация ". Още през март ще стартират първите предплатени заплащания и средствата ще тръгнат към дребните и междинни предприятия, които са дали отговор на критериите ", уточни също Александър Пулев.

" Планът за възобновяване и резистентност е отворен и работи. Много е значимо това обръщение да стигне до хората, до дребните и междинни предприятия. С екипа обиколихме всяка област в страната. Тези средства са за фирмите във Видин, Велико Търново, Пазарджик, във всяка област. Не са за една клика от всекидневно обвинени ", разяснява той.

Пулев означи, че с мобилните приемни в цялата страна е стигнала информацията за опциите за кандидатстване на дребния и междинен бизнес. " Активирахме всяка област и имаме утвърдени планове от цяла България. Планът за възобновяване е доста значим инструмент за поддръжка на бизнеса, само че не е единствен. Получихме утвърждение на 10 от 10 европрограми за 20 милиарда по структурните фондове ", съобщи той. При встъпването на служебния кабинет в служба заварили 0 утвърдени европрограми за 0 лева, акцентира Александър Пулев

Той означи, че по линия на Министерството на нововъведенията и растежа са утвърдени в Брюксел 2 стратегии - " Програма за конкурентоспособност и нововъведенията в предприятията " (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева и Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " (ПНИИДИТ) с бюджет 2 милиарда лева " ПНИИДИТ е забавна, значима и новаторска стратегия, която поставя акцент на връзката сред проучвателен центрове, университети и бизнеса ", изясни Пулев.

Той сподели още, че България към този момент има стартъп-виза и ще може да се притеглят вложители отвън Европейски Съюз да развиват високи технологии в България, след 5 години несполучливи опити по въпроса на 4 държавни управления.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР