Финансистите на Острова имат сериозни разногласия относно въвеждането на цифров

...
Коментари Харесай

Банката на Англия не вижда нужда от дигитална лира


Финансистите на Острова имат съществени различия по отношение на въвеждането на дигитален паунд
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато министрите на финансите от еврозоната утвърдиха стратегия за по-нататъшна подготвителна работа за въвеждане на цифрово евро, шефът на Банката на Англия – Андрю Бейли съобщи, че се съмнява в нуждата от стартиране на цифрова лира (паунд ) в страната.

През идващите седмици в Обединеното кралство би трябвало да стартират публични полемики по отношение на правната основа за въвеждане на цифровия паунд стерлинг – в случай че решението е позитивно, новото платежно средство ще форсира финансовите калкулации, сигурни са неговите поддръжници.

Андрю Бейли обаче съобщи на парламентарната комисия по финансите, че не е сигурен по отношение на нуждата от въвеждане на цифрова лира, заяви Ройтерс. Банката на Англия неотдавна актуализира своята система за брутен сетълмент в действително време (RTGS), която, съгласно шефа, изцяло ще размени цифровите пари в сетълментите на едро.
още по темата
Бейли е също толкоз внимателен по отношение на въвеждането на цифровия паунд в търговията на дребно, като предлага финансистите първо да формулират каква задача ще реши цифровата лира и по-късно да се увличат от нови технологии и хрумвания.

Междувременно финансовите министри на страните от еврозоната поддържаха продължаването на подготвителната работа за въвеждане на цифровото евро. Тази година би трябвало да се приготви законопроект, който ще дефинира мястото на новия паричен формат в законодателството на района.

Министрите се съгласиха, че цифровото евро би трябвало да добавя, а не да замества парите в брой – „ офлайн функционалността ” беше посочена като най-важният аспект, който ще помогне да се създадат финансовите услуги по-достъпни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР