Финансистът Евгений Кънев написа коментар в социалната мрежа Facebook за

...
Финансистът Евгений Кънев написа коментар в социалната мрежа Facebook за
Коментари Харесай

Евгений Кънев посочва една от основните причини за създаването на паралелна държава у нас

Финансистът Евгений Кънев написа коментар в обществената мрежа Фейсбук за аргументите за основаването на паралелната страна . Публикуваме го без редакторска интервенция:

„ Една от главните аргументи за основаването на паралелната страна у нас е конфликта сред официални и неофициални институции.

По дефиницията на Нобеловия лауреат по стопанска система Дъглас Норт – формалните институции са законите, наредбите, писаните правила. Неформалните са скрити в преобладаващия метод на правене на нещата – порядки, привички, обичаи, нрав.

Когато вършим преход от тоталитарна към демократична страна е доста мъчно хора, които постоянно са били подвластни от други хора внезапно да почнат да бъдат подвластни напълно единствено от писаните правила. Виждали сте го в съвсем всяка българска организация от йерархичен вид – може да има правилник и писани правила, само че въпреки всичко те нямат никакво значение за доста шефове и разпоредбите се менят съгласно ползите и настроението им. А поведенческият код е – както ми бе споделил шеф на известна бг компания – “Сашо (шефът) сподели ”.

Същото е в страната – положителното ръководство изисква самостоятелност на администрацията от ръководещата политическа партия и по този начин е на всички места в Европа. Но постоянно когато се е сменяла властта през Прехода е играла административна метла.
Ние сме една от дребното страни в Европа, в която всяка систематична партия има лична администрация. И това на фона на острия недостиг на квалифицирани фрагменти. Защото на пристигналата на власт партийна мощ не й трябват хора, които работят по закон, а по телефон.

Единствено Костов опита със специфичен закон да сътвори професионална администрация, който обаче беше един от първите изменени закони от царското държавно управление, с цел да вградят Лучано и неговите настойници в страната. А той пък незабавно назначи най-известната майка в страната за началник на тотото – откъдето парите му отидоха в КТБ, а оттова стартира корпулентният напредък.

Това е и една от нещастията ни – че не успяхме като в Европа да изградим самостоятелна от политиците професионална администрация, посредством която да действат дейно институциите.

Нещо повече – когато администрацията се засели с калинки, метлата е наложителна. Но пък като дойдат калинките на власт – следва нова метла.

Така живеем още веднъж този парадокс с късия по формулировка кабинет на Главчев, който се е заел за две седмици да смени цялата администрация.

Обратно, там където сме транспонирали самостоятелност по европейски институционален обичай – правосъдна система, служби и регулатори – то са назначени хора на задкулисието, посредством които то постоянно ръководи без значение от националния избор.

И по този начин, цялата ни официална институционална архитектура е импорт от Европа, само че се употребява неофициално по евразийски – в интерес на частни ползи.

Така че пътят към положително ръководство и професионална администрация е както се споделяше в казармата – тежък, само че по тази причина пък дълъг. “

Средна Европейска класа упорства министърът на превоза да поеме отговорност за протичащото се в морския бранш

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР