Финансирането от фонда за възстановяване на Европейския съюз, Следващо поколение

...
Финансирането от фонда за възстановяване на Европейския съюз, Следващо поколение
Коментари Харесай

Под съмнения са способностите на България да поеме притока от евросредства

Финансирането от фонда за възобновяване на Европейския съюз , " Следващо потомство Европейски Съюз ", може да подтиква растежа на българската стопанска система , само че страната би трябвало да усили равнището на асимилиране, което е под междинното равнище, написа Emerging Europe, Лондон.

Перспективата за доста финансиране на вложения за България от Европейския съюз, по-специално в границите на програмата " " и въздействието върху икономическия напредък, са мотор на проверката в Прогнозата за рейтинг на страната , се споделя в нов отчет на Fitch Ratings.
 Fitch увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България – към този момент е позитивна
Fitch увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България – към този момент е позитивна

Рейтингът " BBB " е доказан...

Fitch ревизира прогнозата за дълготрайния рейтинг на позитивен от постоянен през февруари, отразявайки разсейването на макроикономическите опасности , произлизащи от пандемията Covid-19, подкрепена от по-устойчива стопанска система и постоянна политическа рамка, както и нескончаем еволюционен прогрес към приемане на еврото .

България би трябвало да бъде един от главните бенефициенти на прехвърлянията от Европейски Съюз, в това число 16,6 милиарда евро (27% от Брутният вътрешен продукт за 2020 г.) от Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-27 година и 7,5 милиарда евро (12% от БВП) като безплатни средства от " Следващо потомство Европейски Съюз ". След Хърватия, България има най-високия дял на средствата като % от Брутният вътрешен продукт в целия Европейски Съюз .

" Fitch има вяра, че еврофондовете ще поддържат макроикономическите вероятности на България, като вдигнат растежа от плануваните 3% през 2021 година на 4-5% през 2022-2025 година ", разяснява Федерико Барига Салазар, шеф на Fitch Ratings.

" Въпреки това провокациите при осъществяването могат да лимитират въздействието върху дълготрайния евентуален напредък . "
 Кабинетът утвърди отчета за бюджета за 2020 година, завършена е 3% недостиг
Кабинетът утвърди отчета за бюджета за 2020 година, завършена е 3% недостиг

Актуализираният вид предвиждаше недостиг от 4.4%...

Всъщност има въпроси по отношение на способността на България да поеме притока на средства от Европейски Съюз , поради техния размер (около 5,5% от Брутният вътрешен продукт годишно сред 2021 и 2027 г.) и институционалните ограничавания.

Капацитетът за асимилиране се е подобрил, само че към момента изостава от междинния за Европейски Съюз .

Степента на асимилиране на България (определена като изразходвани пари) за всички стратегии по последната (2014-20) МФР е 50% в края на 2020 година, съгласно данни на Европейската комисия, до момента в който сумата, която е разпределена, само че не е наложително изразходвана е на 90 %.

Степента на асимилиране на европейските структурни и капиталови фондове (която компрометира петте съществени стратегии на МФР) е 49%, доста под междинната стойност за Европейски Съюз от 55% .

Някои секторни проблеми могат да допринесат за административните провокации .
 Каролев поправя Борисов: Fitch не чака политическа неустойчивост у нас
Каролев поправя Борисов: Fitch не чака политическа неустойчивост у нас

Ако не сме били във валутен ръб, до момента печатницата за пари да е била пусната

Във връзка с екологичния преход на страната остават въпроси по отношение на потенциала на плановете , като се има поради релативно неприятният опит на България в работата с енергийни и климатични стратегии , до момента в който тези, свързани с нововъведенията и цифровизацията , евентуално ще изискват евентуално политически противоречиви закони (българите се насочват към изборните секции, с цел да гласоподават в Народното събрание избори на 4 април).

Проектите в двете области са ориентирани към огромен дял от разноските на " Следващо потомство Европейски Съюз ".

Общата продуктивност е една област, която може да се възползва от обилни вложения, изключително в случай че това се случи дружно с по-високите частни вложения .

През последното десетилетие степента на вложения в България (дефинирана от съотношението на инвестициите) остава към 20% от евентуалната продукция , съгласно Европейската комисия. В момента обаче е мъчно да се реши дали капиталовият % може да се увеличи в дълготраен проект , защото има малко изясненост по отношение на капиталовите планове , които ще бъдат финансирани.

Fitch към момента няма съмнение за дълготраен евентуален напредък , който включва " Следващо потомство Европейски Съюз ".
 Екологичен потенциал одобри обвързването на върховенството на закона с отпущането на евросредства
Екологичен потенциал одобри обвързването на върховенството на закона с отпущането на евросредства

Европейски Съюз подсигурява, че крайните бенефициери няма да бъдат пострадали при нарушавания на страните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР