Финалната права на предизборната кампания се оказва като изключително важна.

...
Финалната права на предизборната кампания се оказва като изключително важна.
Коментари Харесай

Социолог: Имаме паритет на върха, финалът на кампанията ще реши победителя на изборите

Финалната права на предизборната акция се оказва като извънредно значима. Политическият цикъл, в който се намира страната стартира през 2020 година с митингите, които желаеха промяна на управническия модел. Изследванията демонстрират, че имаме един паритет на върха сред двата огромни лагера – партиите на смяната и ГЕРБ-СДС.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria социологът от организация „ Насока “ Елена Дариева.

Коалицията ПП-ДБ взема лек превес, който е под 1%. При твърдо решилите да гласоподават гласоподаватели обаче обединението ГЕРБ-СДС заема лек превес поради по-добрата готовност на електората. Този паритет не задава небосвод идващото 49-то Народно заседание да излъчи постоянен кабинет.

Сред твърдо решилите да гласоподават 5% към момента се двоумят за кого. 7% пък вземат решение за кого да гласоподават в границите на изборния ден или в предходния. На фона на очертаващата се ниска изборна интензивност, тези 7% могат в действителност да пренаредят картината. Отделно имаме едни 4% от всички гласоподаватели, които споделят „ аз желая да гласоподавам за този, който ще победи “. Така, че разликата от под % може да набъбне до 3-4, а за какво не и 5%.

 
Нашите проучвания към 15 март демонстрират, че в идващото Народно заседание биха попаднали 6 партии – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и БВ. Малко под чертата са „ Левицата! “ и Има Такъв Народ.
За другите политически сили, отвън изброените биха дали своят вот 4.4%.

Хоризонтът на локалните избори на есен се обрисуват един мощно ограничителен фактор пред съдружните тактики на партиите. 34.5% от всички утвърждават в идващото държавно управление да вземат участие представители на ГЕРБ-СДС. 33.5% утвърждават наличието на ПП-ДБ. Интересното е, че тези позиции се споделят от разнообразни групи гласоподаватели, които взаимно се отблъскват. Едва 9% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС утвърждават ПП-ДБ да вземат участие в идващото държавно управление. Избирателите на ПП-ДБ са една концепция по-толерантни – 16% утвърждават ГЕРБ-СДС да взе участие в идващото държавно управление.

 
Най-неприемливата за бъдещите гласоподаватели групировка за бъдещо ръководство е Движение за права и свободи – 26% от всички българи утвърждават присъединяване на Движение за права и свободи в последващо държавно управление, против 62.7% които не го утвърждават.
„ Възраждане “ също не се обрисуват като допустим участник в съдружно държавно управление, само че не са толкоз неприети, колкото Движение за права и свободи. Най-приети са БВ с 43.4% утвърждават присъединяване им.

За Българска социалистическа партия записваме 6.3%, което демонстрира, че наклонността за спад се резервира. На път са да записват най-слабото си показване от 33 година насам. „ Левицата! “ способства доста мощно за ерозията в електоралната им поддръжка. Българска социалистическа партия отлива електорат в три направления – „ Левицата! “, „ Възраждане “ и към БВ.

Бъдещето на децата е водещ претекст за гласоподаване измежду гласоподавателите на Движение за права и свободи, БВ, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Сред гласоподавателите на „ Левицата! “, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия преобладаващата позиция е „ гласоподавам за България “. Едно превръщане към предишното – връщане на славните години на България. 8.3% гласоподават, с цел да санкционират, най-много от „ Възраждане “, само че „ гласоподавам за себе си “ споделят най-вече гласоподавателите на Има Такъв Народ.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР