Филмите, които искат да имат шанс да бъдат номинирани за

...
Филмите, които искат да имат шанс да бъдат номинирани за
Коментари Харесай

Оскарите: Филм само с бели не може да бъде Най-добър филм - slava.bg

Филмите, които желаят да имат късмет да бъдат номинирани за "Оскар " за "Най-добър филм ", ще би трябвало да дават отговор на редица нови критерии.

Те изискват в актьорския състав, тематиките и/или техническия екип на даден филм наложително да участват представители на "слабопредставени раси или етноси " (в това число чернокожи, азиатци и пр.), дами, представители на ЛГБТ+ общността (хомосексуални, бисексуални и пр.) и хора в неравностойно състояние.

За да ви улесним, ще илюстрираме с образец: филм, изработен единствено от бели, хетеросексуални мъже - пред и зад камера, няма по какъв начин да бъде номиниран за "Най-добър филм ", без значение какви качества има.

Новите правила бяха показани от Академията за кино изкуства и науки на Съединени американски щати, в резюме - Академията, която годишно връчва считаните за може би най-престижни награди за кино в света.

Темите за многообразието, представителността и включването от дълго време висят като проблем над главата на управлението на Академията, а новите ограничения явно имат за цел да го решат. Новите критерии обаче са в действие единствено за категорията "Най-добър филм " и не засягат останалите категории на оскарите.

Същевременно, в случай че анимационен, документален или не-американски филм желае да се бори за номинация за най-хубав филм, също ще би трябвало да дава отговор на условията за представителност и разнообразие.

Как ще става кандидатстването?

Новите правила няма да влязат в действие внезапно. За церемониите през 2022 и 2023 година основателите на всеки филм ще би трябвало да дават на Академията конфиденциално запълнен формуляр за "Стандартите за включване на Академията ", с цел да може творбата им да попадне в листата за евентуална номинация за "Оскар " за най-хубав филм.

От 2024 година, когато ще е 96-тото издание на премиите, всеки филм, който желае да има късмет за номинация, ще би трябвало да дава отговор на два от общо четири стандарта.

Ето ги и цялостните нови условия на Академията, на които ще би трябвало да дава отговор всеки филм, за който основателите му желаят да има късмет най-малко за номинация в категорията "Най-добър филм ":

СТАНДАРТ "А ": Представителност на екран, тематики и сюжети

За да дава отговор на Стандарт "А ", филм би трябвало да извършва ЕДИН от следните критерии:

А1. Актьори в основни или значими поддържащи функции

Поне един от актьорите в основните функции или в значима поддържаща роля би трябвало да е от слабопредставена расова или етническа група:

от азиатски произход;
от испански или латиноамерикански произход;
чернокож/афроамериканец;
представител на радикално население;
от близкоизточен/северноафрикански произход;
от коренното население на Хаваи или различен тихоокеански остров;
други слабопредставени раса или етнос.

А2. Общ актьорски състав

Поне 30% от всички артисти във вторични или дребни функции би трябвало да са част от най-малко две от следните слабопредставени групи:

Жени;
Расова или етническа група;
ЛГБТ+;
Хора с когнитивни или физически недъзи, или които са глухи или имат проблеми със слуха.

А3. Основен сюжет/тема

Основната сюжетна линия (линии) или тематика на кино лентата би трябвало да е съсредоточена върху слабопредставена група/групи:
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР