Филмът Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов спечели

...
Филмът Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов спечели
Коментари Харесай

„Шекспир като улично куче“ обра наградите на „Свети Влас Филм Фест“

Филмът „ Шекспир като улично куче “ на режисьора Валери Йорданов завоюва премията за Най-добър филм на второто издание на Свети Влас Филм Фест. Това стана  на публична гала в амфитеатър „ Арена “ в курортния град. Статуетката одобриха актьорите от кино лентата Владислав Стоименов и Васил Илиев, а тя им бе връчена от изпълнителния шеф на Национален кино център Петър Тодоров.
Филмът се очерта като неоспорим любимец на фестивала и завоюва в пет от общо седем категории. Останалите статуетки отидоха за най-хубав режисьор за Валери Йорданов, за операторско майсторство за Борис Славков, за поддържаща мъжка роля за Захари Бахаров и основна мъжка роля. Журито беше изрично, че премията за основна мъжка роля отива равностойно и при двамата млади артисти от кино лентата Владислав Стоименов и Васил Илиев за впечатляващия им и мощен актьорски тандем, за майсторската работа с детайла и прецизната работа върху построяването на характерите.

Журито дефинира Александра Костова като най-хубава актриса за ролята си на Петя от „ Петя на моята Петя “. Тя завоюва техните професионални оценки за откровената искреност, с която разкрива облика на актуалния младеж, който търси еднаквост посредством поезията на Петя Дубарова. Наградата от нейно име одобри продуцентът на лентата Николай Урумов, а тя му бе връчена от Диана Саватева, заместител кмет по просвета, туризъм и спорт на Община Бургас.

„ Като че ли стана традиция община Бургас да семейства снимането на български филми, трансформирали се в хитови заглавия. Надяваме се това да се вижда, да се разпространява, с цел да ни последват и други общини “, разяснява Диана Саватева.

Три от селектираните заглавия в границите на фестивала, са осъществени с финансовата и логистична поддръжка на Община Бургас.

За поддържаща женска роля наградата отиде при Александра Сърчаджиева за кино лентата „ Изкуството да падаш “ за блестящата  й интерпретация на женския облик в травматичната постсоциалистическа реалност по времето на прехода в България.

Закриващата вечер от фестивала продължи с прожекция на кино лентата „ Голата истина за група Жигули “, който беше показан от режисьора Виктор Божинов.
 
„ За мен е изключителна чест, че филмът две години по-късно към момента може да бъде гледан в кино. Безкрайно съм признателен на Община Бургас, тъй като тя има доста съществено присъединяване в основаването му. Благодаря и на домакините, с които имам особени мемоари, усещания и страсти около снимането на сериала „ Под прикрие “. Надявам се, че ще се забавлявате и ще видите история за едни остарели момчета, които се занимават с музика и знаят къде желаят да стигнат “, разяснява Божинов.

В рамките на фестивала бяха показани едни от най-касовите и награждавани български филми за 2022 година с голям зрителски интерес.
„ Свети Влас Филм Фест “ се провежда от „ Диневи Груп “ с поддръжката на Кметство Свети Влас и „ Ню Бояна Филм Студиос

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР