Филмът припомня трагичната съдба на поетесата Данила Стоянова. Малцина я

...
Филмът припомня трагичната съдба на поетесата Данила Стоянова. Малцина я
Коментари Харесай

„Какъв цвят има този свят“ с премиера на 23-ия София Филм Фест

Филмът напомня трагичната орис на поетесата Данила Стоянова. Малцина я познават, въпреки стихосбирката й да е преиздавана у нас и в Съединени американски щати, а едно нейно стихотворение е изписано на стена в холандския град Лайден, наред с творбите на други огромни международни поети.

Данила Стоянова (1961- 1984) си отиде едвам на 23 години. Но още на 14 тя беше завършен  стихотворец. И остава един от най-важните поети от поколението на осемдесетте години. Поезията й е все по този начин свежа, нова, изненадваща и през днешния ден. Авторите на кино лентата се надяват, че Дани ще заживее нов живот с новите генерации посредством кино лентата „ Какъв цвят има този свят ”. В него приятелите й - добре познати в българския културен пейзаж, като художничката Марта Левчева, кинорежисьорът Димитър Петков, поетът Владимир Левчев, драматурзите Хермина Азарян и Роза Радичкова, физикът Деян Гочев, актрисата Жана Караиванова, фотографката Иглена Русева и други - напомнят облика й и чувството си за индивида, белязал освен младостта им, само че и по-нататъшния им живот. И думите им през днешния ден, 35 години по-късно, се преплитат с произнесените  в миналото нейни стихове, с цел да се оформи един самобитен разговор за живота и гибелта.

Аз зная единствено, че мойто заравяне

не ще се състои.

Защото мъчно се погребва този,

който е изравнил гибелта с живота

и живее и в двете “.

Данила Стоянова приказва просто и умерено за живота и гибелта в чудото на своята поезия… Понякога едно огромно неявяване изпълва с повече смисъл света към нас от доста други присъствия…

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР