Филмът Навални за отравянето, което едва не уби Алексей Навални,

...
Филмът Навални за отравянето, което едва не уби Алексей Навални,
Коментари Харесай

"Навлни" с Христо Грозев получи оскар за документален филм

Филмът " Навални " за отравянето, което едвам не умъртви Алексей Навални, най-известният опозиционен водач в Русия, и задържането му след завръщането му в Москва през 2021 година, завоюва оскар за най-хубав документален филм.

Един от участващите във кино лентата е българинът Христо Грозев, станал международно прочут с следствията си против активността на отряди за смъротоносни интервенции на съветските спецслужби в чужбина и корупцията в режиа на Владимир Путин.

В документалния филм Навални работи с проверяващата група Bellingcat, за която работи Грозев, и те разкриват сътрудници на ФСБ, изпратени да го отровят през 2020 година Навални, преструвайки се на съветски чиновник, се обажда на един от сътрудниците, който разказва заговора за отравянето.

Присъединявайки се към режисьора Даниел Роер на сцената, брачната половинка на Навални Юлия Навалная сподели: " Съпругът ми е в пандиза единствено тъй като споделя истината. Съпругът ми е в пандиза единствено тъй като пази демокрацията. Алексей, бленувам за деня, когато ти ще бъдеш свободен и нашите страната ще бъде свободна ". " Бъди мощен, обич моя. Благодаря ти. "

Документалният филм на CNN Films/HBO Max наблюдава Навални, до момента в който се възвръща в Германия от отравянето му в Сибир с нервнопаралитичен токсин от времето на Съюз на съветските социалистически републики, което западните страни споделиха, че е опит за ликвидиране отстрана на съветската страна, с цел да заглуши откровения критик на президента Владимир Путин. Кремъл отхвърли да е забъркан и се оплаква, че не получава достъп до истинските данни, въз основата на които е направено това умозаключение.

Нвални взема решение да се върне в Русия през януари 2021 година с Юлия и тълпи от поддръжници чакат идването му. Той е задържан на летището и по-късно наказан на общо 11 и половина години затвор по два обособени случая на машинация, които съгласно него са скалъпени, с цел да го накарат да млъкне.

Неговата антикорупционна организация беше неразрешена като екстремистка.

" Алексей, светът не е не запомнил твоето жизненоважно обръщение към всички нас. Не можем, не би трябвало да се опасяваме да се противопоставяме на диктаторите и авторитаризма, където и да надигне глава ", сподели Роер при приемането на премията, зад тила на която бяха брачната половинка, дъщерята и сина на Навални него.

Дъщерята, Дария Навалная, сподели, че е " доста щастлива, че филмът получава вниманието, което заслужава ". " Не спирайте да се борите за народна власт и независимост по света и ние ще измъкнем татко ми и ще продължим да се борим ", сподели тя в изявление.

46-годишният Навални е най-известният от дребното останали опозиционни гласове в Русия и излежава присъдата си в наказателна колония с оптималната степен на сигурност в Русия. Поддръжници споделят, че здравето му се е влошило след към дузина престоя в изолатор.

Обжалвайки несполучливо през май една от присъдите си, Навални показа Путин като жертван вманиачен, почнал " глупава война " против Украйна, която избива почтени хора както в Украйна, по този начин и в Русия.

В края на кино лентата Навални е запитан какво би било посланието му към съветския народ, в случай че бъде погубен.

" Не е разрешено да се отказваш ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР