Филм за живота и делото на Стефан Караджа и Хаджи

...
Филм за живота и делото на Стефан Караджа и Хаджи
Коментари Харесай

След скандала с „Ботев“: Максим Генчев почва филм за Стефан Караджа и Хаджи Димитър

Филм за живота и делото на Стефан Караджа и Хаджи Димитър приготвя режисьорът Максим Генчев след абсурда с телевизионната премиера на лентата " Ботев ".



Докато онлайн войната за поета бунтовник, паднал във Врачанския балкан, се разгаря, Генчев и екипът му работят по сюжета на новия филм. По сходство на този за Христо Ботев, и за новия план ще се търсят средства от общини, компании и частни донори.

" Ние, абдалите, ще тичаме и ще се оправим с фрагментите на сраженията. Но кой ще нахрани екипа? Кой ще обезпечи превоза и спането? Кой ще заплати хонорарите за главните артисти? Трябват средства. През лятото ще събера който желае да създадем опит да израснат и тези герои в националното съзнание ", разяснява Генчев пред " България Днес ".

 Екипът на кино лентата на предпремиерата на лентата

Екипът на кино лентата на предпремиерата на лентата

Генчев е безапелационен, че " точно от тези двама герои стартира въоръжената опозиция против поробителя и точно те дават началото на националноосвободителното придвижване ".

" Ботев освен е описал героичната им орис, само че и следва техния образец! " Работя старателно по сюжет за Караджата, с голям почит пред героя. Светлината му е ослепяваща за робската темнота! Просветата за него е въпиющо нужна на закърняващото ни родолюбие! "

 Деян Жеков в ролята на Христо Ботев

Деян Жеков в ролята на Христо Ботев

Същинската война за кино лентата " Ботев " се разгоря в дните след телевизионната премиера на лентата в ефира на Българска национална телевизия на 2 януари. Онлайн мнения заваляха като из ведро, а огромна част от тях подлагаха на критика безжалостно кино лентата на Максим Генчев.

" Филмът за Ботев наскърбява ценностната система и идеалите на българите за националните ни герои ", съобщи пред " България Днес " шефът на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов.

 Калин Сърменов

Калин Сърменов

Милото твърди, че Генчев е разкостил Христо Ботев.

" Нищо общо с историята и идеалите за великия Ботев. Ако това завещаваме на младите, по-добре да затриваме страната. Когато става дума за народен воин, не се постъпва по този метод ", сподели пред вестника Сърменов.

Шефът на Сатирата погна лентата още при излъчването й в ефира на Българска национална телевизия.

" Пълна изродщина! Тотална липса на професионализъм. В фрагмента, когато убиват Ботев, се виждат гуми от камион, апелирам ви се. А във кино лентата вземат участие хора с искания - приказвам за 2-3 известни лица. Как са се навили? Държавата финансира лентата. Дадени са значително пари. Ние би трябвало да бъдем безпощадни към това. Как страната го е одобрила? ", чуди се Сърменов.

Той даде за образец и различен филм на режисьора Максим Генчев - за Васил Левски. " Видяхме го какво направи с лентата за Апостола. Нека продължава да работи индивидът. Но най-малко да не изкривява нещата и историята, както и полезностите, които всички имаме за тези велики българи ", показа още Сърменов.

Пред " България Днес " основателят на лентата видя политически офанзиви.



" Обвиняват моя Ботев в русофилство, само че общото ми усещане е, че най-яростните и кресливи атакуващи не са гледали кино лентата. Питам ги кое е било опорочено, не споделят. Твърдят, че са гледали 5 минути и са изключили тв приемника. Това са чиста проба злобари, които нападат една демонстрация на родолюбие ", разяснява Генчев.

Режисьорът изясни, че филмът към този момент 10 месеца е на екраните в кината в цялата страна, изгледан е от над 1 млн. души и ежедневно получава есета за поета бунтовник от деца от всички краища на страната.

" Сега внезапно по най-гнусния и дебелашки метод започнаха да нападат. Един вманиачен, като крещи, и се събира тълпата, без да знае защо става въпрос. Но аз не им обръщам внимание. Свикнал съм още от " Дякон Левски ". Живеем в епохата на нелепостта. Какво можеш да направиш против нея? ", споделя още Максим Генчев и добавя, че болшинството от хората харесват кино лентата.

Позитивен към лентата се оказа и потомъкът на поета бунтовник Боян Ботьов. Историкът, който е правнук на брата на Христо Ботев - ген. Кирил Ботев, показа пред вестника, че с дребното средства се е получил един добър филм.

 Боян Ботьов

Боян Ботьов

" Поначало в никакъв случай не съм считал, че е уместно да се вършат филми за национални светини. Имах предварителни диалози с Максим Генчев. На финала се вижда ръката на черкезина, който прострелва Ботев. Най-важното е, че екипът се придържа към историческата теза от 20-те години на предишния век на комисиите, посещавали Врачанския балкан, и документите от 50-те години, които настояват, че Ботев умира от противников черкезки патрон. Всички спекулации, че е имало скрит план на четници и героят е погубен от свои, не са потвърдени и това е едно от огромните достолепия на кино лентата. Всичко останало е декор, на който могат да се видят бели и черни неща. Някои ще го харесват, други ще отхвърлят ", сподели още Боян Ботьов.

По думите на потомъка на безсмъртния въстаник за независимост всеки българин има построен в съзнанието си облик на Ботев и с един филм не може да се изчерпи всичко за него.

" Повечето от младежите не четат историческа литература и научават информация от кино лентата " Ботев ". В учебно заведение тези сведения не са задоволително застъпени. Затова е добре страната да има съществено присъединяване - финансово и организационно - в изработката на такива исторически родолюбиви филми ", добави ръководителят на Общонародната фондация " Христо Ботьов ".

Боян е участвал и на предпремиерата на кино лентата в кино " Люмиер ", на която пристигна и президентът Румен Радев.

" В словото си на сцената след прожекцията на лентата президентът също съобщи, че е бил песимистичен, само че откакто е изгледал кино лентата, е останал задоволен, а в лицето на младия артист Деян Жеков е открит точният човек, който ловко да изиграе ролята на революционера ", добави Ботьов и заяви, че в четвъртък в Народното събрание ще се валидира марка с лика на Христо Ботев.

От своя страна артистът Деян Жеков разяснява сбито пред " България Днес ", че " всеки има право да разяснява както и каквото желае ".

Взима и дъщерята на Радев



Дъщерята на президента Румен Радев ще играе в новия филм на Максим Генчев. Президентската дъщеря влиза в облика на младата и красива Сара, която пленява сърцето на цар Иван Александър, и българският държател я взима за втора брачна половинка, изоставяйки към този момент остаряващата Теодора. Снимките на лентата стартират през април, а по проект най-късно през януари 2024-а филмът " 1349 лето Господне " би трябвало да бъде по кината.

 Дарина Радева

Дарина Радева

Това показа пред " България Днес " копродуцентът на кино лентата Десислава Ковачева, която дружно с Максим Генчев е моторът на продукцията. Продуцент е Българска национална телевизия, като 6 месеца след излизане на кино лентата по кината той ще бъде излъчен и по публичната телевизия.

" Дарина бе определена на кастинг всред няколко претендентки. Не знаехме, че е щерка на президента. Тя е доста екзотична. Търсехме визия, която да не е модерна. Освен доста надарена като актриса Дарина носи ретро лъчение, с което доста ни впечатли ", показа още Деси Ковачева, която бе мотор и на кино лентата " Ботев ".
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР