Филипините заявиха, че са извикали във външното министерство дипломат от

...
Филипините заявиха, че са извикали във външното министерство дипломат от
Коментари Харесай

След инцидент в морето: Филипините призоваха китайски пратеник

Филипините обявиха, че са извикали във външното министерство посланик от китайското посолство в Манила след " войнствени дейности " на китайската брегова защита и китайски транспортен съд наоколо до риф в Южнокитайско море , съобщи Франс прес.

Манила изрази своите " решителни митинги против нападателните дейности, подхванати в събота от китайската брегова защита и морска полиция " против филипински продоволствен транспортен съд край Втория атол Томас, оспорван риф в Южнокитайско море.

Според Филипините китайските гвардейци са блокирали снабдителния транспортен съд и са го развалили благодарение на водни оръдия, като са ранили трима бойци.

От своя страна китайските гвардейци разказват маневрите си като " законно контролиране, прихващане и изпъждане " на задграничен транспортен съд, който се е " опитал да навлезе принудително " в китайски води, отбелязва Агенция Франс Прес.

През последните месеци китайски кораби към този момент са употребявали водни оръдия и са се сблъсквали с филипински плавателни съдове наоколо до атол.

Пекин претендира за суверенитет над съвсем цялото Южнокитайско море, в това число за води и атоли наоколо до крайбрежията на няколко прилежащи страни, макар решението на интернационален съд от 2016 г. 

Според Манила нападнатият в събота филипински транспортен съд, който е изпълнявал рутинна задача до атола за ротация и зареждане с гориво, е понесъл материални вреди, с изключение на породените на бойците контузии.

Ескортиращият транспортен съд на бреговата защита, който му се е притекъл на помощ, е употребявал надуваеми лодки с корав корпус, с цел да транспортира товара и личния състав си до атола. 

Филипинските бойци, ситуирани на плитчината, живеят на борда на изведения от употреба военноморски транспортен съд " Сиера Мадре " и се нуждаят от чести доставки, отбелязва Агенция Франс Прес. Морската връзка е нужна и за ротацията на личния състав.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР