Филипините обвиниха Китай в опасни и блокиращи маневри по време

...
Филипините обвиниха Китай в опасни и блокиращи маневри по време
Коментари Харесай

Филипините се ядосаха на Пекин за опасни маневри в Южнокитайско море

Филипините упрекнаха Китай в " рискови и блокиращи " маневри по време на патрул на техен транспортен съд в Южнокитайско море този месец, оповестява " Ройтерс ".

Бреговата защита на Манила уточни, че по време на деветдневен патрул покрай плитчината Скарбъроу на нейния 97-метров транспортен съд BRP Teresa Magbanua, четири кораба на китайската брегова защита са следили плавателния съд над 40 пъти.

Присъствали са и четири кораба на китайската морска милиция.

Плитчината Скарбъроу е ситуирана в границите на изключителната икономическа зона на Филипините, само че Китай също предявява териториални искания по отношение на нея, което я прави една от най-оспорваните теритоии в Азия и точка за пораждане на спорове.

Манила отбелязва, че корабът ѝ е в региона, с цел да пази филипинските риболовци " от по-нататъшен тормоз " на тяхното обичайно риболовно място.
 Напрежение сред Китай и Филипините в Южнокитайско море
Напрежение сред Китай и Филипините в Южнокитайско море

Китайският флот употребява водни оръдия против филиписнки кораби, пренасящи храна и гориво

" Корабите на китайската брегова защита направиха рискови и блокиращи маневри в морето против BRP Teresa Magbanua четири пъти, като китайските кораби минаха пред носа на кораба на филипинската брегова защита два пъти ", се показва в известието и се прибавя, че китайските кораби " неразумно " са пренебрегнали интернационалните правила за попречване на конфликти в морето.

Китай има териториални искания по отношение на съвсем цялото Южнокитайско море, където се прави търговия с кораби за над 3 трилиона $ годишно. Неговите териториални искания се припокриват с изключителните стопански зони на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.
 Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините
Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Броят им се е нараснал до над 135 по отношение на 111 през ноември

На собствен ред китайското външно министерство съобщи, че плитчината Скарбъроу е суверенна територия на Пекин и дейностите на китайската брегова защита в региона са законни.

" Китай изисква от Филипините да зачита териториалния суверенитет и морските права и ползи на Китай и да спре дейностите по морски нарушавания. Китай ще продължи твърдо да пази своя териториален суверенитет и морски права и ползи в сходство със закона ", акцентират от ведомството.

През 2016 година Постоянният трибунал в Хага съобщи, че претенциите на Китай нямат правно съображение - решение, което Пекин отхвърля.
 Китай предизвестява Филипините за
Китай предизвестява Филипините за " неверни сметки " в Южнокитайско море

Влошаването на връзките тази година съответствува с дейностите на Манила за усилване на военните връзки с Япония и САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР