FILE PHOTO: Volkswagen`s logos are pictured at the 45th Tokyo

...
FILE PHOTO: Volkswagen`s logos are pictured at the 45th Tokyo
Коментари Харесай

Volkswagen променя плана си за закупуване на батерии за 50 млрд. евро

FILE PHOTO: Volkswagen`s logos are pictured at the 45th Tokyo Motor Show in Tokyo, Japan October 25, 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD SEARCH GLOBAL BUSINESS 30 OCT FOR ALL IMAGES

© Kim Kyung Hoon Volkswagen ще премисли своя проект за закупуване на акумулатори за електрически автомобили на стойност 50 милиарда евро (56 милиарда долара) поради опасенията от раздробяване на договорката с доставчика Samsung SDI. Това оповестява Bloomberg, като се базира на източници, осведомени с тематиката.

Преговорите със Samsung

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Samsung в началото се съгласи да достави акумулатори с общ потенциал от малко над 20 гигаватчаса, задоволителни за зареждането на 200 хиляди автомобила с потенциал от 100 киловатчаса всеки. По време на договарянията обаче е имало несъгласия, които са наложили и забавянето на доставките. Източници на организацията настояват, че досега са контрактувани доставки за по-малко от 5 гигаватчаса, които са незадоволителни за VW, която се нуждае от 300 гигаватчаса за електрическите автомобили си.

" Samsung продължава да бъде нашият снабдител на акумулаторни акумулатори за Европа ", декларират от немския производител в изказване, изпратено по имейл. Samsung отхвърля да разяснява тематиката.

Електрическите модели

Достъпът до големи количества акумулатори за задвижване на все по-голям брой електрически транспортни средства се обрисува като ново полесражение за международните автомобилни производители в изискванията на ограничавания в потенциала, усложнения при доставките и нерешителен достъп до първични материали. Производството на акумулатори, безвредни за потребление в коли, е по-сложно от технологията, употребена за потребителски електронни устройства като смарт телефони.

" VW в последна сметка се нуждае от 300 гигаватчаса годишно зареждане на акумулатори и без огромни контракти това ще бъде невероятно ", споделя Арндт Елингорст, старши ръководещ шеф и управляващ международните автомобилни проучвания в Evercore.

VW влага над 30 милиарда евро в нова гама от коли, захранвани единствено от акумулатори, с цел да конкурира водача на пазара за електрически автомобили Tesla. Това е и най-големият залог в промишлеността с електрически транспортни средства на VW.

В същото време Tesla упреква своя снабдител на акумулатори - Panasonic, за това, че не е осъществила облага вследствие на слабото произвеждане на наличния Модел 3.

Перспективите за VW

По-рано този месец VW показа план за създаване на цех за вътрешни акумулатори в Германия дружно с шведския стартъп Northvolt. Стойността на плана е съвсем 1 милиарда евро. Капацитетът ще е 10 гигаватчаса. VW възнамерява да вземе дефинитивно решение по-късно тази година.

VW е избрала LG, Samsung и SK Innovation за снабдители на акумулатори за Европа дружно с Contemporary Amperex Technology за Китай. По-късно добави SK Innovation като сътрудник и за Северна Америка, който ще стартира доставки от 2022 година

Огромните вложения, нужни за увеличение на индустриалния потенциал на батериите, разпалиха разногласия, вследствие на което се стигна до правосъдно дело - LG Chem подаде иск в Съединени американски щати против SK Innovation за хипотетични обири. SK Innovation отхвърля да работи нелегално.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР