Филд Шпаньол е английска порода ловно куче, което през последните

...
Филд Шпаньол е английска порода ловно куче, което през последните
Коментари Харесай

Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е британска порода ловно куче, което през последните десетилетия се е трансформирало в известен домакински любим. Красивият външен тип на кучето от тази порода и отзивчивият му манталитет го вършат съвършен за фамилии с дребни деца.

История на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е порода, основана при започване на XIX век, като за основа се е употребявал британски кокер шпаньол. Целта на селекционирането е била да се сътвори шпаньол, който да е с чисто черен цвят и да бъде употребен за лов в разнообразни типове местности. За да бъде усъвършенствана костната система на кучето, както и външния му тип, са се употребявали и кучета от породата съсекс шпаньол, само че резултатът се получил тъкмо противоположният и тялото на кучетата от новата порода станало прекомерно тежко и издължено. Това понижило незабавно известността му измежду британските ловци и породата била на ръба на изгубването, само че в средата на предишния век бил одобрен стандартът на породата и тя била възобновена изцяло. В момента Филд Шпаньол се развъжда най-вече в Белгия, Франция и Англия.

Стандарт на Филд Шпаньол

Мъжките представители на породата Филд Шпаньол са високо към 46 сантиметра и тежат към 23 кг, женските са високи до 42 сантиметра и тежат до 20 кг. Филд Шпаньол е красиво и хармонично куче. Тялото е мускулесто, с издължени крака. Главата на Филд Шпаньол е издължена, муцуната е относително тясна, с огромен нос. Очите са с бадемовидна форма и са мрачно кафяви. Ушите са ситуирани ниско, междинни са на размер и са клепнали, покрити с гъста дълга четина.

Тялото на Филд Шпаньол е издължено и много мощно, с едри кости. Шията е издължена и доста мускулеста. Гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат, крайниците са с овални лапи. Опашката е ситуирана ниско и кучето от тази порода в никакъв случай не я подвига над гърба. Опашката нормално се купира до една трета от дължината. Козината на Филд Шпаньол е дълга, блестяща и копринена на пипане. Тя е права, може да има леки талази. Цветът на козината е черен, кафяв или златист. Възможно е по козината да има рижави или кафяви петна.

Грижи за Филд Шпаньол

 Филд Шпаньол Снимка: Animal Planet

За разлика от доста типове шпаньоли, Филд Шпаньол има потребност от дълги разходки. Това интензивно куче има потребност от опция да изразходва силата си. Не се предлага да се разхождате в пресечена околност, тъй като кучетата от тази порода се изтощават на подобен терен. Добре е в случай че Филд Шпаньол може да живее на двор, само че през нощта да спи в къщата при стопанина си. Ако се отглежда в апартамент, би трябвало да се разхожда по няколко часа на ден.

Козината на Филд Шпаньол има потребност да бъде разресвана през ден с гребен. При разходки в тиня би трябвало да се почистват доста добре лапите на кучето, защото в случай че сред пръстите се натрупа тиня, това води до инфекции и затрудняване на ходенето на Филд Шпаньол. Кучето от тази порода мъчно понася жегите, тъй че не би трябвало да бъде разхождано през лятото в най-горещите часове на деня.

Обучение на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е доброжелателно куче, което с лекост учи нови команди и се радва да направи всичко, което стопанинът му каже. Това мъдро куче няма потребност от съществено образование, с цел да стане асистент в лова, защото това му е заложено генетично. Не би трябвало да се употребява груба мощ при образованието на Филд Шпаньол, защото това сензитивно куче ще откаже изцяло да се включва в по-нататъшния развой на образование.

Хранене на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е куче, което има потребност от качествена храна, по тази причина в случай че го храните с гранулирани храни или с консерви за кучета, избирайте премиум клас. Ако храните Филд Шпаньол с натурални артикули, осигурете на кучето нужните за здравето му витамини и минерали и допълвайте менюто му със зеленчуци, плодове, сварена обезкостена морска риба, извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, сварен ориз и попарени овесени ядки.

Филд Шпаньол ще се усеща добре, в случай че хапва заешко, пилешко, пуешко, телешко, агнешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, само че единствено след термична обработка. За Филд Шпаньол не са подобаващи свинско и овнешко месо, както и техните субпродукти. Не се предлага да давате на Филд Шпаньол тръбни кокали, прясно мляко, сурови яйца, сурова риба и сурово месо, пушено месо и пушена риба, пържени и мазни храни, горещи или прекомерно студени храни, пикантни, захарни и тестени произведения.

Заболявания на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол може да страда от инфекции на ушите, по тази причина постоянно би трябвало да се ревизират, с цел да се избегнат затруднения. Филд Шпаньол може да има тазобедрена дисплазия, приплъзване на клепача, проблеми със стомаха, както и проблеми със сърдечно-съдовата система. Филд Шпаньол е податлив към преяждане, тъй че пазете любимеца си от струпване на непотребни килограми. Възможно е Филд Шпаньол да страда от приплъзване на стомаха, по тази причина не разрешавайте на кучето да тича и да демонстрира прекомерна физическа интензивност към час и половина, откакто се е нахранило щедро.

Любопитни обстоятелства за Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е самоуверено куче, което е уместно за лов при най-различни условия. Филд Шпаньол в никакъв случай не губи стопанина си от взор. Когато забележи водоплаващи птици, той ги подплашва и ги кара да се вдигнат във въздуха, а откакто дивечът е убит, Филд Шпаньол го намира и го донася на стопанина. Филд Шпаньол може да донесе дивеч, който надвишава личния му размер. Сред шпаньолите тази порода се отличава с доста висок разсъдък и улегналост. Филд Шпаньол е по-сдържан в страстите си от другите шпаньоли.

Филд Шпаньол се схваща съвършено с дребни деца и в никакъв случай няма да прояви експанзия, даже хлапетата да прекалят с игрите и да се държат жестоко с кучето. Филд Шпаньол може да понесе компанията на други домашни любимци и даже на котки, в случай че е израснал с тях.

Недостатъци на Филд Шпаньол

Заради мощно развития ловджийски инстинкт на Филд Шпаньол съществува заплаха кучето да се изгуби, в случай че по време на разходка без мотив реши да преследва дребно животинче. Ако не получава опция да изразходва силата си, Филд Шпаньол може да прояви деструктивно държание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР