Фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния прокурор и

...
Коментари Харесай

КС: Прокурорът за разследване на главния е противоконституционна фигура

Фигурата на специфичния прокурор, който да проверява основния прокурор и заместниците му е противоконституционна. Законодателят на процедура е основал безотговорен орган, който единствено видимо основава гаранции за без значение следствие против основния прокурор.

Това се споделя всъщност в на Конституционния съд (КС) от през днешния ден, с което напълно се удовлетворява настояването на президента за оповестяване на противоконституционност на правната уредба за основаване на фигурата на специфичния прокурор. Решението идва в знаков миг - деня, в който президентът Румен Радев издаде указите за преустановяване на мандата на 45-то Народно заседание, назначение на служебно държавно управление и насрочване на нови избори. Съвпадението обаче е по-скоро инцидентно - още на 20 април т.г. Конституционен съд разгласи тази точка в дневния си ред за днешния ден.

В настояването си от февруари т.г., незабавно след обявяване на закона, президентът не нападна всички правни правила за основаване на новата фигура на прокурор, проверяващ основния, а единствено част от тях, за които е решил, че може да се обоснове противоконституционност. Така или другояче, с анулацията на атакуваните четири текста от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и един текст от Закона за правосъдната власт, фигурата на новия специфичен прокурор става безпредметна, тъй като пада главното й пълномощие по член 194, алинея 6 от Наказателно-процесуален кодекс - следствието по каузи за закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител.

По делото има постъпили 20 мнения, от тях единствено Министерски съвет и Министерството на правораздаването завяват, че атакуваните текстове за специфичния прокурор не са противоконституционни. Д-р Ивайло Цонков, учител по наказателно право и член на експертния съвет при основния прокурор единствено отчасти поддържа тезата на презицента. Всички останали мнения изрично застават на позицията за противоконституционност на новата уредба.
Конституционен съд: Фигура като специфичния проверяващ на основния прокурор може да се сътвори единствено с смяна в конституцията
Новата фигура на прокурора за следствие на основния е основана в отклоняване на конституционно плануванаъа конструкция на прокуратурата, той не е част от административната конструкция на прокуратурата, не е зависещ на основния прокурор или на различен административен началник, неговите дейности и актове не подлежат на обжалване и на надзор в границите на прокуратурата, неговата активност е изключена от обсега на надзора за правда и методическото управление, реализирани от основния прокурор и законодателят му е упълномощил независими функционалности, като по този метод го прави едноличен и независим орган, нещо като основния прокурор, се споделя в решението на Конституционен съд. Въпреки заявките в противоположен смисъл, прокурорът по следствието против основния прокурор или негов заместител " категорично е подложен отвън конституционно избраната единна, пирамидално и йерархично построена конструкция на системата на прокуратурата. "

Аналогията на тази фигура с европейския прокурор и с европейските делегирани прокурори, които имат подобен статут, е неприложима, тъй като европейските делегирани прокурори работят в границите на обособена наднационална система за управление и надзор над активността на прокурорите, отпред на която стои Колегията на Европейската прокуратура. Върху специфичния прокурор няма никакъв вътрешноинституционален надзор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР