Фигурата на главния прокурор изобщо да отпадне. Това е една

...
Фигурата на главния прокурор изобщо да отпадне. Това е една
Коментари Харесай

Пеевски пита: Вие не смятате ли, че фигурата на главния прокурор тежи на обществото?

Фигурата на основния прокурор въобще да отпадне. Това е една от концепциите, които ПП-ДБ и Движение за права и свободи са разискали през днешния ден на нов тур договаряния за конституционна промяна в правосъдната власт. Отново участник в диалозите е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който към този момент като че ли се обрисува и като представител пред медиите по тематиката от името на партията си. Именно той в качеството си на представител на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание разгласи и последната тематика за разискване. По думите му концепцията е пристигнала от представителите на ПП-ДБ, а Движение за права и свободи ще я обмисли и може да я поддържа.

Попитан от кой момент има нещо срещу фигурата на основния прокурор, Пеевски отвърна на публицистите с контравъпрос: " А вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? "

Депутатът напомни, че от Движение за права и свободи още преди година и половина са се оповестили " за " конституционна промяна. В плана, показан тогава и пред българските партии, и пред европейски институции, Венецианската комисия и други организации се планува мощно орязване на законовите пълномощия на основния прокурор. Не и неговото изтриване. Резюме на предложенията, стартирани от партията преди време се появи в четвъртък на уеб страницата ѝ.

" Всички имат планове. Ще седнем, ще работим всички. Трябва да намерим общо единодушие. Никой не може да господства в тази комисия (по конституционни въпроси) и тази Конституция. Трябва да я създадем дружно ", сподели още депутатът, откакто предложи на един от питашите кореспонденти в Народно събрание да се запознае с тематиката. Каза още, че предложенията в конституционния план на Движение за права и свободи са " много остарели ".

Делян Пеевски, който беше глобен от Съединени американски щати за корупция по световния закон " Магнитски " през 2021 година, съгласно Движение за права и свободи би трябвало да е измежду създателите на новите промени. Въпреки че изборът му за член на конституционната комисия не срещна поддръжка от мандатоносителя на новото държавно управление ПП-ДБ. По думите му от през днешния ден отдръпването му от комисията не е било в дневния ред на петъчните договаряния. На тях се говорело единствено " професионално ".

В Народното събрание през днешния ден беше и новият правосъден министър Атанас Славов, до неотдавна народен представител от Демократична България. Той изясни, че беседва с политическите сили, като задачата му е да се сътвори механизъм за премахване на основния прокурор, който да не зависи от " краткотрайни болшинства във Висшия правосъден съвет ". Въпросният механизъм съгласно него би трябвало да бъде записан в самата Конституция. Славов не разяснява присъединяване на Пеевски в диалозите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР