Фидан говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи

...
Фидан говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи
Коментари Харесай

Хакан Фидан: Членовете на НАТО трябва да спазват ангажимента за борба с тероризма

Фидан приказва на взаимна конференция с министъра на външните работи на Полша Радослав Сикорски и министъра на външните работи на Румъния Луминика Одобеску след четвъртата среща на външните министри в границите на процеса на тристранно съдействие Турция-Полша-Румъния, която се организира в полската столица Варшава. Турският външен министър Хакан Фидан съобщи, че не може да се реализира прогрес с метод, който не включва сигурността на палестинците. " За да се постави завършек на тази човешка покруса в Газа, би трябвало да се откри непрекъснато преустановяване на огъня допустимо най-скоро и страните да седнат на масата за договаряния, а палестинските пандизчии да бъдат освободени ", сподели той.

Той съобщи, че е обяснил на полския външен министър Сикорски и румънския външен министър Одобеску целите и упованията на Турция във връзка със срещата на върха на НАТО. Той съобщи, че е обяснил на сътрудниците си значимостта на осъществяването и следването на решенията, взети на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 година

Фидан сподели по-специално: " Налагането на наказания една на друга от страните членки на алианса е несъвместимо с духа на алианса. Санкциите, рестриктивните мерки и пречките сред съдружниците, изключително в отбранителната промишленост, би трябвало да бъдат изцяло отстранени ".

Той съобщи, че уговорките, поети във Вилнюс, би трябвало да бъдат спазени. " Санкциите и рестриктивните мерки засягат освен съюзническата страна, която е подложена на тях. Тази особеност доста понижава възпиращите и отбранителните качества на НАТО ", добави министърът.

Турският външен министър акцентира, че на диалозите е разисквана битката с тероризма, като Турция чака от НАТО да предприеме съответни стъпки в тази тенденция, припомняйки, че Турция заплаща висока цена в битката с тероризма от доста години.

Фидан съобщи, че упованието съдружниците да поддържат абсолютно Турция в битката против тероризма е естествено право на Анкара. Той посочи още: " Алиансът на НАТО изисква от всички членове да демонстрират оптималната взаимност между тях по един извънредно сензитивен въпрос, какъвто е битката с тероризма ".

Турският външен министър акцентира, че обещанията, дадени по отношение на битката против тероризма, би трябвало да бъдат изпълнени до срещата на върха на НАТО във Вашингтон. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР