Фибрите са много важна част от ежедневната ни диета и

...
Фибрите са много важна част от ежедневната ни диета и
Коментари Харесай

6 знака, че не консумирате достатъчно фибри

Фибрите са доста значима част от ежедневната ни диета и в случай че ядете повече от тях, можете да изпитате обилни усъвършенствания в цялостното здраве.

Диета, богата на фибри, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, граха, пълнозърнестите храни, ядките и семената, може да улесни загубата на тегло и да поддържа здравословно телесно тегло.

Консумацията на фибри също усъвършенства здравето на червата и оказва помощ за постоянното храносмилане, а диета с високо наличие на фибри може да понижи риска от диабет, сърдечни болести и някои типове рак.

Когато не ядете задоволително фибри, освен пропускате тези значими изгоди за здравето, само че също по този начин е евентуално да изпитате някои не толкоз приятни странични резултати. Въпреки че признаците на незадоволителна консумация на фибри не постоянно са ясни, би трябвало да обърнете внимание на следните шест признака.

Страдате от запек

Проблемът с чревната функционалност е един от най-очевидните признаци, които може да изпитате, когато не ядете задоволително фибри.

Фибрите работят посредством попиване на вода, което води до по-меки изпражнения, които минават по-лесно през храносмилателната система. Фибрите също работят като метла, измивайки безпроблемно веществата през червата. Ако имате непрекъснат запек, пробвайте да добавите повече фибри към всяко хранене.

Обогатете закуската с овесени ядки с плодове и семена от чиа, изберете крекери със семена и хумус за закуска, сандвич с пълнозърнест самун е добър вид за обяд, а вечерята дано бъде здравословна порция пълнозърнести храни, като булгур, пълнозърнест паста или киноа. Имайте поради, че когато ядете повече фибри, би трябвало да пиете и повече вода. В противоположен случай запекът може да се утежни.

Огладнявате скоро след хранене

Стомахът се изпразва по-бавно, когато храната ви е богата на фибри, тъй като фибрите се разграждат постепенно и последователно.

Освен това фибрите се уголемяват, когато всмукват вода, което също способства за чувството за задоволеност. И не на последно място, храните с високо наличие на фибри изискват повече дъвчене и лишават повече време за храносмилането на стомаха.

Това изпраща сигнал до мозъка, че сте сити, което ви оказва помощ да ядете по-малко през целия ден. По този метод ще се чувствате сити за по-дълго след храна с високо наличие на фибри и ще бъде по-малко евентуално да се чувствате гладни един час откакто сте яли.

Ястията с ниско наличие на фибри се усвояват по-бързо, заради което се чувствате гладни малко след хранене. Дори в случай че ядете други засищащи храни, като здравословни мазнини и протеини, само че към момента сте в хладилника скоро след хранене, евентуално ви липсват фибри.

Имате висок холестерол

Фибрите, изключително разтворимите фибри или фибрите, абсорбиращи водата, оказват помощ за намаление на холестерола, като понижават абсорбцията му в тялото и го изхвърлят от тялото, преди да може да запуши артериите.

Според резултатите от 22 изследвания, оповестени в British Medical Journal, за всеки седем грама фибри, изядени дневно, рискът от сърдечни болести понижава с девет %.

Това е единствено още една причина да напълните чинията си с храни, богати на фибри, изключително източници на разтворими фибри като овес, ечемик, фий и псилиум.

Имате хемороиди

Хемороидите са подути, мъчителни вени в най-долната част на ректума и ануса и нормално се появяват със затруднено изхождане или прекомерно мощен напън по време на изхождане.

Диета с високо наличие на фибри оказва помощ за омекотяване на изпражненията, усилва тежестта на изпражненията и понижава времето, през което изпражненията седят в дебелото черво, което води до по-лесно прекосяване през дебелото черво.

Чувствате се изтощени и бавни от самото начало

Друго преимущество на фибрите е, че оказват помощ за балансиране на равнищата на кръвната захар. По-бавното храносмилане след храна с високо наличие на фибри значи, че глюкозата в храната също се усвоява по-бавно.

Това оказва помощ за попречване на неочаквани промени в равнищата на кръвната захар, което е добре освен за енергийните равнища на тялото, само че и за цялостното здраве. Така че, в случай че постоянно се чувствате изтощени и бавни, има огромна възможност да имате потребност от повече банкет на фибри.

Трудно отслабвате

Диета, богата на фибри, способства за чувството за задоволеност и задоволство. Когато диетата е с ниско наличие на фибри, може да почувствате непрекъсната потребност от снаксове през целия ден, което затруднява отслабването.

Фибрите придават размер на ястията, без да прибавят калории, което прави отслабването по-лесно и по-ефективно в дълготраен проект.

Някои проучвания даже демонстрират, че фибрите могат да се свържат с калориите в храната и да предотвратят тяхното асимилиране, което значи, че те работят като контролери на тежестта.

Съвет:

Опитайте се да не добавяте прекалено много фибри към диетата си едновременно, защото това може да докара до признаци като отичане на корема, конвулсии или газове. Тези признаци са краткотрайни, само че могат да бъдат неприятни.

Можете да ги предотвратите, като постепенно увеличите количеството фибри, тъй че тялото последователно да свикне с диета, богата на фибри. Не забравяйте да пиете повече вода, до момента в който увеличавате приема на фибри, защото водата оказва помощ на тялото да я смила по-лесно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР