ФИА въвежда забрана за “политически, религиозни или лични изказвания без

...
ФИА въвежда забрана за “политически, религиозни или лични изказвания без
Коментари Харесай

ФИА ограничава политическите изяви на пилотите

ФИА вкарва възбрана за “политически, религиозни или персонални ” изявления без авансово утвърждение от страна на федерацията. Ограничението е планувано в Международния състезателен кодекс на ФИА, който влиза в действие от началото на 2023 година и обгръща всички автомобилни съревнования под шапката на ФИА, в това число и Формула 1.

Забраната е планувана в нов член - 12.2.1, като концепцията е, че водачите не би трябвало да нарушават неутралността, зад която застава ФИА, като изключението е, че тези изявления или демонстрации могат да бъдат направени, в случай че има авансово документално позволение.

7-кратният международен първенец Люис Хамилтън е признакът на политическите демонстрации във Формула 1 в последните години, като през последния сезон доста деен в това направление беше и 4-кратният международен първенец Себастиан Фетел.

През 2020 Хамилтън се качи на подиума след финала на Гран При на Тоскана с фланелка с надпис “Арестувайте служителите на реда, които убиха Бриона Тейлър ”, а на гърба й имаше фотография на Бриона и надпис: “Кажете името й ”. Бриони Тейлър е американка, която беше убита от полицията й в дома й по време на следствие на случай за разпространяване на опиати.
 Хамилтън с по-голяма заплата от Верстапен Хамилтън с по-голяма заплата от Верстапен
Все още не е ясна мотивацията за вкарването на това ограничаване в кодекса, само че през годините ФИА е посочила, че се пробва да държи под надзор сходни изяви, освен на водачите. Досега рекордната санкция - 5 милиона $, е за огранизаторите на Гран При на Турция през 2006, които взеха решение, че е подходящо Мехмет Али Талат - тогавашният президент на Турската република в Северен Кипър, награди спечелилия. Проблемът е, че тази “република ” е приета единствено от Турция.

В новия кодекс влиза още едно ограничаване - тимовете в моторните спортове нямат право да наемат президента на ФИА и вицепрезидента на ФИА, отговарящ за спорта в период от 6 месеца, откакто те са освободили постовете си във федерацията.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР