Фейсбук Няма опасност девненските заводи да останат без води за производствени

...
Фейсбук
Няма опасност девненските заводи да останат без води за производствени
Коментари Харесай

Обясниха има ли опасност да затворят заводи в Девня заради намаления обем на язовир Цонево“

 Фейсбук Няма заплаха девненските фабрики да останат без води за индустриални потребности след забележимото понижаване на размера на язовир " Цонево “ край естествения феномен " Чудните скали “. Това експертно мнение изрази пред " Девня - антична и съвременна “ пенсионираният инженер Деян Делев, който преди време е отговарял за ръководството на водите във Варненска и Бургаска област.

Специалистът е безапелационен, че гледката със засушената акватория край Чудните скали не е казус. Оказа се, че в края на предишния век тази част от язовира се е употребила за аграрни цели в продължение на 15 години. " Хората си сееха царевица, а река Луда Камчия си минаваше по остарялото корито “, описа инж. Делев.

Това е по този начин, тъй като по това време водният размер на язовира съзнателно се е държал на половина поради теч, появил се в насипната му стена. " От това по-ужасно нещо няма, тъй като под напора на налягането пробойната можеше да се разшири, стената да се скъса, а водата да опустоши всичко по пътя си “, изясни експертът.

Именно тогава се е взело решение равнището на язовира да се поддържа на половина, макар че водата е била витално значима за девненските фабрики, които по това време са били в пъти повече, в сравнение с са през днешния ден. Паралелно с това настъпило засушаване, а ръководителите на заводите подхванали ограничения за икономии на водата. Нивото на язовира спаднало с цели 10 метра под пробойната, само че все пак от нея траяла да тече вода. На място били извикани хидроспециалисти, които открили, че течът в действителност е извор, който е избил в насипната стена. Тогава се взима и решението ограничаващата мярка да отпадне, а водоемът да се експлоатира в цялостен размер. Не след дълго земеделските земи и остарелият мост още веднъж станали част от подводния свят на язовир " Цонево “.

Въпреки че е третият по величина в България, той има относително дребен водосбор, само че се цялостни за няколко дни при преливане на каскадно обвързвания бент. " Камчия “, който има голям водосборен размер.

" В момента влизаме в дъждовните месеци, предстоят и снеговалежи, тъй че никога не може да се приказва за заплаха от дефицит на вода, още повече че язовирната стена се намира на цели 10 километра от Чудните скали и водоемът евентуално разполага с задоволително количество потребен размер – нещо, което би трябвало да се ревизира “, посъветва инж. Делев.

По думите му в този момент ситуацията не е толкоз притесните  Фейсбук лно, тъй като потреблението на вода от бент. " Цонево “ е в пъти по-малка, в сравнение с е била преди. " В предишното са се изразходвали по над 120 млн. кубика вода годишно, а в този момент евентуално те са 50-60 милиона, тъй като ги няма огромна част от заводите “, изясни инж. Делев.

Специалистът не се съгласи с констатациите на създателя на видеото от Чудните скали Костадин Костадинов, че язовирът бил съзнателно източен и че проблеми с преваляванията е нямало.

" Напротив, тази година беше сушава и имаше интервал от 85 дни без капка дъжд “, напомни инж. Делев, базирайки се на публични хидрометеорологични данни. " Ситуацията щеше да е по-различна, в случай че този воден спад се наблюдаваше след снеготопенето през месец март “, уточни той.

Ако въпреки всичко се стигне до водна рецесия, което е малко евентуално, девненската индустрия би могла да бъде захранвана с вода от изворите до село Разделна, община Белослав, които преди време са били каптирани за питейно-битовите потребности на Варна, само че след това крановете им са били затворени. Въпреки че тръбопроводите от дълго време са нарязани за скрап, би могло да се построи връзка от помпената станция в Разделна до Девня, с цел да се обезпечи водозахранване за индустрията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР